СДС иска оставка на ген.Владимиров, ОДС - реформа на сектора за сигурност

По повод скандала с Националната служба за охрана (НСО), в сряда СДС поиска оставката на шефа на службата ген. Димитър Владимиров, а Демократи за силна България настояха за цялостна реформа на сектора за сигурност, тъй като случилото показва връзките между организираната престъпност и висшите ешелони на политическата власт.

В същото време президентът, на чието подчинение е НСО, продължава да пази мълчание, а правителството, което по закон дава предложенията за уволнение и назначение на шефа на службата, предпочита да се дистанцира от случая.

Ген. Владимиров ще дава обяснение пред депутати

По предложение на СДС, подкрепено и от ОДС, парламентарната вътрешна комисия реши да извика на следващото си заседание ген.Владимиров.

Във вторник НИС на СДС прехвърли към президента Георги Първанов въпроса трябва ли да подаде оставка директорът на НСО заради нерегламентираните контакти на негови подчинени с различни групировки и съмнителни лица.

Ден по-късно парламентарната група на сините призова Първанов да поеме политическа отговорност за скандала в службата, която му е пряко подчинена, и да поиска оставката на Владимиров, а генералът да поеме професионалната отговорност и да си я подаде.

Сред засечените държавни бодигардове, които работят за съмнителни групировки, бяха и хора от екипите, охраняващи президента, председателя на парламента и главния прокурор на републиката. Проверките на охранителите продължават и в момента.

Случилото се не е инцидент, Владимиров трябва да подаде оставка

"Дотук изнесените факти по-скоро водят до извода за оставката на Владимиров, с уговорката, че първо трябва да го изслушат във вътрешната комисия, за да станат ясни причините за инцидентите, за това как работи НСО", коментира пред Mediapool депутатът от БСП Татяна Дончева. "Ръководството на НСО задължително носи отговорност за работата на служителите си, скандалът не е инцидент, има много такива случаи, това е система на работа на охранителите.

Първанов трябва да вземе решение, защото той носи политическата отговорност", допълни Дончева.

Панайотов: Отговорността вече е понесена

Вицепремиерът Пламен Панайотов обаче даде да се разбере, че правителството не смята да закача несменяемия от 12 години насам ген. Владимиров, като смята направените уволнения в службата за достатъчно поемане на отговорност.

"Смятам, че има един основен принцип в такива случаи - трябва да се понесе отговорност от всеки, който е нарушил закона при изпълняване на служебните си задължения, особено когато става въпрос за такива специализирани служби. И мисля, че такава отговорност вече се осъществи и в процес на проверка са и други случаи, при които евентуално, ако има основания също, ще бъде осъществена", каза Панайотов пред Би Ти Ви.

ДСБ: Нужна е спешна реформа

"Това е изключително скандален, но и симптоматичен случай за срастването на политическата власт с едрия криминален контингент и остатъците от бившата ДС, за които говори партия Демократи за силна България. По-нагледен случай едва ли може да има", коментира пред Mediapool Константин Димитров от ръководството на новата партия.

Затова ДСБ смятат, че не са достатъчни само административни мерки спрямо ген. Владимиров или негови подчинени, а спешна реформа на целия сектор за сигурност, а не само продължаване на стратегическия преглед на отбраната, който е в ход в момента и предстои да се разглежда в парламента

"Очевидно, невоенната част от сектора за сигурност убягва от окото както на българската общественост и политиците, така и на нашите партньори от НАТО, а там като че ли е концентриран огромния потенциал за срастването на мафията с политическата власт и това трябва да излезе наяве чрез един радикален реформаторски трансформационен процес и ДСБ настояват това да стане без всякакво забавяне", заяви Константин Димитров.

Той напомни, че неправителствените организации от дълго време алармират институциите за необходимостта от този подход, но очевидно желанието да се държи в сянка връзката между престъпност и политика кара управляващите да оказват да направят това.

"Надявам се, че сега вече, поемайки своята отговорност - говоря за правителството, което също носи отговорност за състоянието на НСО, и разбира се, президентът Първанов - сега вече този процес на цялостния подход ще бъде стартиран без всякакво забавяне", каза Константин Димитров.

Йордан Бакалов от ОДС напомни, че НСО е единствената служба, която не подлежи на парламентарен контрол, защото за нея няма закон. При обсъжданите до този момент законови варианти за спецслужбите президентът Първанов категорично държи да не му отнемат контрола върху НСО и НРС.

Към този момент управляващите от НДСВ и ДПС поддържат мълчание по темата със скандала в НСО, явно съобразявайки се с пасивността на правителството.

Лидерът на ПГ на Новото време Мирослав Севлиевски пък въобще не вижда защо депутатите или правителството трябва да се занимават със случая. "Дребните теми на НСО не са теми на обществото, темата ген.Владимиров е отговорност на президента", каза той.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?