СДС искали да бъдат обединители на Кънев и Кунева

Партията вижда като свой партньор след изборите ГЕРБ и не смята участието във властта за грешка

"Седесарите искат и с Меглена Кунева, и с Радан Кънев. Искаме да бъдем обединители, да участваме в едно обединение център-дясно. Ако се делим, пак ще стигнем до 2013 г. и ще си бъркаме в носовете защо не сме в парламента". По този начин лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски обясни пред бТВ във вторник резултатите от вътрешнопартийното допитване в партията си по повод коалиционната ѝ политика.

Според анкетата, цитирана от него, 92% от членовете на Националния съвет на СДС искат партията да се яви на избори в Реформаторския блок, а 52% искат партньорство и с ДСБ.

8,11% от членовете на НС са искали да се коалират с партии извън Блока.

На днешния съвет са били взети и две ключови решения за предсрочния вот. Националният съвет е упълномощил ръководството да преговаря с всички дясноцентристки партии до 5 дни преди изборите и се дава зелена светлина и на самия Лукарски да подпише споразумение за съвместно явяване с избрана политическа формация.

На въпрос дали ще коментира информацията на "24 часа", че Радан Кънев ще регистрира в Софийски градски съд марка "Републикански блок", Лукарски заяви, че не иска да разваля атмосферата на бъдещите преговори.

Депутатът Костадин Марков обаче отбеляза:"Това не е много почтен ход към абревиатурата РБ."

"Със сигурност не крада абревиатури, а подобни подозрения само издават нивото на подозиращите", отговори пък Радан Кънев на въпрос дали възнамерява да ползва съкращението на Реформаторския блок.

Лукарски обаче не отрече, че има нагласа за преговори и с ДСБ. "Има такава възможност, има такива нагласи, но в крайна сметка ще се види в преговорите", отговори той на въпрос дали наистина се работи за привличането на ДСБ в предизборна коалиция. ДСБ излезе официално от Реформаторския блок, след като изтече коалиционното споразумение след президентските избори.

Лукарски каза още, че има заявления от структури на ДСБ за включване в Реформаторския блок под влиянието на здравния министър в оставка Петър Москов, който беше изключен от ДСБ и сложи подписа си под преподписаното споразумение на блока. В края на месеца ще има конгрес на РБ, който ще приеме възможността за членство в коалицията на организации и симпатизанти, без да е необходимо членство в някоя от партиите на блока.

Лукарски изрази скептичност към новата партия на Христо Иванов "Да, България". "Да се определим първо кой къде е. Това разделение ляво, дясно, център, не съм го измислил аз", каза той в отговор на въпрос възможно ли е сътрудничество с нея. Според него съдебната реформа не може да засяга само прокуратурата, а и гражданското правораздаване, което върви бавно. Все пак Лукарски каза, че в СДС са отворени и за тази партия.

Министърът на икономиката в оставка бе попитан за пореден път дали е било грешка управлението с ГЕРБ, на което отговори отново твърдо "не". "Разбира се, участието в управлението винаги носи своите негативи. Но моето лично мнение е, че за да правиш реални реформи, трябва да участваш. Другото е говорене отстрани и чертаене на планове, които не се осъществяват", добави той.

Министърът в оставка заяви още, че ГЕРБ остава най-вероятният партньор за участие в едно бъдещо управление.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?