СДС избира лидер и позиция - без или със Синята коалиция

СДС избира лидер и позиция - без или със Синята коалиция

На втори тур на вътрешни избори Съюзът на демократичните сили избира нов председател. Двама са кандидатите, стигнали до балотажа - кметът на Карлово Емил Кабаиванов и депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. Любопитното е, че и двамата по професия са лекари.

Според резултатите от първия тур Ваньо Шарков водеше с 548 гласа на Кабаиванов. Шарков спечели 3172 гласа, Кабаиванов - 2624. На трето място остана Иван Сотиров - 1575 гласа, а депутатът Лъчезар Тошев взе едва 128.

Право на глас имат 9000 членове на партията, които могат да гласуват в 220 секции в цялата страна. Изборният ден е започнал в 10 ч. и приключва в 20 ч.

Изборът на нов лидер се наложи, след като досегашният лидер Мартин Димитров подаде оставка. Това стана след решението на Националния съвет на СДС от 15 май партията да отхвърли формулата на Синята коалиция на парламентарните избори през лятото на 2013 г.

След Димитров за временен лидер на СДС бе определен Борис Марков, който е противник на Синята коалиция и активен привърженик на "по-тесни връзки" с ГЕРБ.

Синята партия е раздирана от един от най-сериозните си вътрешни конфликти в последните години. Единият лагер в нея е на противниците на коалирането с ДСБ и на по-тясната политика на "сътрудничество" с ГЕРБ като дясна партия. Кандидатът за лидер Емил Кабаиванов е по-скоро привърженик на този лагер и се ползва с подкрепата на Марков и на оттеглилия се от лидерската надпревара Румен Христов, който създаде много апаратни неприятности на Мартин Димитров през цялото време на лидерството му в СДС.

Вторият лагер е на привържениците на по-широката дясна коалиция, включително и с ДСБ по формулата на Синята коалиция. Изразител на тази политика е Ваньо Шарков, зад когото застанаха Мартин Димитров и Надежда Нейнски.

Тежък морален удар върху СДС нанесе напускането на Найден Зеленогорски. Той се раздели със СДС след дълги години "син" стаж и отиде в новата политическа формация на Меглена Кунева, където се намери в компанията както на някогашни седесари, така и на млади бивши членове на съдружната дясна партия ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България