СДС издига прокурор Галя Гугушева за съдия в КС

Кандидатурата ще внесат отцепници на "Атака", чието сдружение "Патриот" се договори с Кабаиванов

Емил Кабаиванов представя Галя Гугушева. Снимка: СДС

Заместник-ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева е кандидатурата за конституционен съдия, издигната от Националният изпълнителен съвет на СДС в четвъртък. Тя заменя Петър Стоянов, който бе първото предложение на НИС на дясната партия, но бившият президент отказа.

Гугушева присъства на обявяването на номинацията ѝ на "Раковски" 134, но не взе думата. Срокът за внасяне на предложения за нов конституционен съдия на мястото на Венета Марковска, чието встъпване в длъжност бе бламирано от президента Росен Плевнелиев, изтича на 30 ноември.

 

СДС издига свой кандидат за съдия в КС по предварителна уговорка на лидера на партията Емил Кабаиванов с премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ ще подкрепят предложението на сините.

Ръководството на СДС сътвори в четвъртък новина "2 в 1", тъй като освен кандидат за Конституционния съд, вече има и нов политически съюзник – отцепници от "Атака".

СДС се сдружи с бивши атакисти от "Патриот", които ще внесат номинацията

Тъй като всички депутати от СДС на два пъти категорично отказаха да внесат която и да е номинация на десницата за КС заради задкулисната договорка с управляващите, ръководството на СДС ще разчита за това на новите си политически партньори – отцепилите се от "Атака" независими депутати Валентин Иванов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов, които при напускането си на Волен Сидеров декларираха принадлежност към ГЕРБ. Така те пренасочиха субсидията си към управляващата партия.

 

"По случайност" часове преди тримата да се ангажират с внасянето на номинацията на Гугушева те са учредили гражданско сдружение "Патриот", което пък подписа със СДС договореност за провеждане на общи политики и законодателни инициативи, включително и в рамките на 41-то Народно събрание. Николов и Карбов, които също бяха в централата на СДС, заявиха, че е напълно естествено да издигнат кандидата на съюза.

Председателят на СДС Емил Кабаиванов не даде отговор на въпроса ще има ли още изключвания в СДС заради отказа на сините депутати да внесат кандидатурата за конституционен съдия. Заместник-председателят на партията Любомир Ковачев обаче коментира пред БТА, че шестимата народни представители на СДС също могат да бъдат изключени от партията, както първите трима, ако не подкрепят Гугушева.

В понеделник Националният съвет на СДС изключи от партията депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров заради отпора на парламентарната група да внесе и подкрепи кандидатурата на президента 1997-2002 г. Петър Стоянов за конституционен съдия. Останалите шестима депутати от СДС бяха заплашени, че ще последват колегите си, ако не внесат следващата кандидатура за КС, която ще издигне НИС на СДС. И шестимата отказаха да се подчинят, но казаха неофициално, че нямало да ги изключват.

Междувременно евродепутатът Надежда Нейнски обяви, че напуска СДС, последваха и масови брожения сред различни местни структури на СДС срещу политиката на "Раковски" 134.

Емил Кабаиванов каза, че номинацията на СДС за съдия в КС ще бъде подкрепена не само от депутати на ГЕРБ, но и от други политически сили. Той подчерта, че кандидатурата на Гугушева не е консултирана с премиера Борисов и той ще научи за нея от медиите.

Достоен професионалист от възрожденски род - сподвижници на Левски

Кабаиванов представи Гугушева като достоен професионалист с морални и човешки качества, за да заема този пост като член на КС.

 

Тя е започнала своята професионална кариера в Районната прокуратура в Казанлък. След това е била в Окръжната прокуратура в София, през 2011 г. е избрана за прокурор в Апелативната спецпрокуратура, а от тази година е зам.-шеф на Апелативната спецпрокуратура.

 

Кабаиванов подчерта, че Гугушева произхожда от известния възрожденски пловдивски род Търневи, които били сподвижници на Васил Левски.

 

Прокурорката е и човекът, който през септември предложи кандидатурата на бившия зам.-главен прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет от професионалната квота.

Дарения и задължения

Справка на Mediapool в регистрите на Сметната палата показва, че освен в кариерата, през последните години прокурор Гугушева е постигнала сериозни успехи и в придобиването на имоти. Преди да стане зам.-шеф на Апелативната спецпрокуратура, където работи от началото на годината, Гугушева години наред е обвинител в Софийската окръжна прокуратура.

Замогването на семейството ѝ започва през 2007 г., когато двамата със съпруга ѝ Марко Гугушев получават като дарение къща с двор в село Дъбово, Казанлък. Площта на имота е 1055 кв. метра. Преди това Гугушева е декларирала единствено два заема от 1111 долара и 28 200 евро. Вторият е от фирмата "Лигъл Партнърс" ЕООД, осъществяваща най-разнообразна дейност.

През 2008 г. Галя и Марко Гугушеви придобиват по ½ от апартамент в София с площ 65 кв. метра, който подобно на къщата им е дарен безвъзмездно. Година по-късно двамата стават собственици на още едно жилище в столицата, този път от 150 кв. метра. То е закупено за 71 778 лева, които са събрани от заеми, става ясно от декларацията на прокурорката.

Успоредно с нарастването на имуществото на семейството обаче, задълженията на Гугушева растат лавинообразно. При това все са към "Лигъл партнърс" ЕООД. На 19 юни 2009 г. обвинителката взима заем от 35 000 евро от фирмата, а само 4 месеца по-късно – още 70 000 евро.

През 2010 г. дълговете се увеличават с нови 97 000 евро, взети отново от същата фирма. Семейството на Гугушева се сдобива и с 2 дка нива в с. Дъбово, Мъглиж, която е закупена за 18 000 лева, събрани от заплатите на двамата съпрузи. На следващата година финансовият баланс на Гугушева се подобрява, след като синът ѝ Стефан Гугушев ѝ прави дарение от 95 000 евро.

Справка във фирмения регистър "Дакси" показва, че едноличен собственик на "Лигъл партнърс" е Тотка Ахчийска. Фирмата се занимава с юридически, счетоводни и консултантски услуги, покупко-продажба на недвижими имоти, строителство, търговия на стоки и услуги в страната и чужбина, програмни услуги, реклама, преводи, издателска, транспортна и спедиторска дейност. Освен това с ресторантьорство, хотелиерство и туроператорска дейност, както и с лизинг и "всякакви други дейности".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?