СДС: Милен Велчев ни преписва за данъците

Финансовият министър Милен Велчев възприе предложенията на СДС за намаляване на данъците, каза в четвъртък зам.-председателят на парламентарната група на СДС Валентин Василев, цитиран от агенция "Фокус". Депутатът заяви това по повод изказването на министъра в сряда пред представители на Американската търговска камара, с което се обяви за намаляване на данъците от следващото правителство. Велчев предложи ДДС да стане 18%, корпоративният данък да се снижи до 10%, а осигурителните вноски, давани от работодателите, да се намалят постепенно, докато се изравнят процентно с вноските, давани от работника. Според Велчев вече имало икономически предпоставки за намаляване на данъците.

В края на миналата година след обстоен анализ на икономическото състояние на страната СДС заяви, че съществуващата данъчна система не стимулира икономическия растеж. Данъците и осигурителните вноски са много високи, а тяхната събираемост е ниска, обясни Василев. Според него държавата преразпределя повече от 41 % от брутния вътрешен продукт, вместо да оставя част от тези пари на гражданите и фирмите.

Депутатът напомни, че през декември 2004 СДС е внесъл в парламента проекти за промени във всички данъчни закони, най-важните от които бяха ДДС да се намали на 18%, корпоративният данък - на 10%, както и да се намалят осигурителните вноски с около 40% за сметка на излишните административни държавни разходи и преизпълнението на бюджета. Всичко това е записано в програмата на СДС, която бе приета и публикувана през миналата година, припомни Василев.

Тези предложения обаче не бяха приети от управляващото мнозинство.

С други думи само за два месеца финансовият министър промени изцяло позицията си и прие данъчната политика, предложена от СДС, коментира Валентин Василев.

До края на седмицата парламентарната група на СДС ще внесе в деловодството на Народното събрание същите проекти за промени в данъчните закони, които бяха отхвърлени през декември.

Надяваме се, че след вчерашното изказване на Милен Велчев управляващото мнозинство този път ще подкрепи намаляването на данъците, което да бъде въведено от 1 юли 2005, допълни Василев.

Споделяне

Още от Бизнес