СДС може да не подкрепи Бюджет 2011, БСП иска парите за подслушване да се дадат за наука

СДС може и да не подкрепи проектобюджета за 2011 г., тъй като с него "се спират реформите“ и основната цел на управляващит е да "добутат до местните и президентските избори през следващата година, а след това - каквото стане". Това съобщи във вторник след заседанието на Националния съвет на СДС лидерът на партията Мартин Димитров. Той разкритикува остро последните идеи на премиера за вдигане на осигуровките – позиция, която бе изразена и от ДСБ, другата партия в Синята коалиция.

В същото време БСП призова правителството да изтегли от Народното събрание внесения в началото на месеца проектобюджет, да го преработи съобразно окончателното си решение за вдигане на осигурителната тежест и други данъчни промени, и тогава отново да го внесе.

И БСП, и СДС прогнозираха, че най-вероятно предложеният вариант изобщо няма да бъде този, който в крайна сметка НС ще приеме.

Сините: Очакваме ГЕРБ да внесе още един или два проекта

Очакваме до края на октомври да бъдат внесени още един или два проекта, или да има кардинални промени в настоящия проект, коментира Мартин Димитров.

Повишението на осигурителната тежест, за което все още няма окончателно решение, също не е записано в проекта и ако той не се изтегли за доработване, допълнителните приходи, които кабинетът очаква, ще бъдат приети между първо и второ четене, прогнозира Димитров.

Към момента министърът на финансите не смята да изтегля проектобюджета.

Националният съвет на СДС е дал мандат на партийното ръководство да вземе крайното решение дали депутатите от парламентарната група да подкрепят бюджета.

СДС има и свои предложения по проекта, които ще бъдат представени пред ГЕРБ.

Мартин Димитров заяви, че увеличаването на осигурителната тежест означава "самоубийство за ГЕРБ и отмятане от поетите обещания, с които партията на Бойко Борисов спечели изборите“.

"Ако сега не се предприемат реформите, които бяха обещани, до края на този мандат ще виждаме само закърпване на положението от едни избори до други", смята Димитров.

Освен запазване на сегашната осигурителна тежест и обещаните реформи в пенсионната и здравната система, от СДС настояват и за понижаване на данъка за едноличните търговци от сегашните 15% на 10%, свалянето на данък дивидент от 5% на 1% и преоценка на това доколко е полезно всяко отделно звено в държавната администрация.

След това икономиите от съкращаване на ненужните администрации трябва да се използват за укрепване на капацитета на останалите, предлагат от СДС.

Сред предложенията на десницата са още несъбраните приходи от НАП, които са декларирани като задължения от частни компании, но не са платени, да се насочат за реформи. Освен това държавните служители да започнат да се осигуряват на равни начала, като останалите работещи граждани.

"Сериозният бюджет може да устои на всякакви ситуации“

Проектобюджетът за 2011 г. "копира всички политики от тази година и че увеличение на средства има само за силовите ведомства – МВР, МО и ДАНС“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Това е бюджет на замразяване на доходите, основаващ се само на оптимистичен сценарий на икономически растеж. Сериозният бюджет трябва да може да устои на всеки един сценарий“, допълни бившият премиер.

Той декларира, че и тази година БСП ще излезе с алтернативни предложения по бюджета. Едно от тях е по-голямата част от парите за подслушване да отидат за образование и наука.

"Минимум 100 млн. лв. трябва да бъде повече финансирането на научните изследвания и иновациите в бюджета за следващата година. Ако 100 млн. лв. се харчат за подслушване, какъв е ефектът от това? Слуша се повече и от Америка, и от всички други европейски страни. По-добре огромната част от тези пари да отидат за наука, за духовност, за неща, които дават траен ефект, перспектива за страната”, каза Станишев, който по време на своето управление не беше стигнал до подобни прозрения.

Бившият зам-.министър на образованието в предното правителство и член на червеното ръководство Ваня Добрева пък коментира, че сега се предвиждат 227 млн. лв. за висше образование, а през 2009 г. парите са били 600 млн. лв.

"Не виждам защо трябва да докарваме състоянието до тук, че братя Георгиеви откриха Софийския университет, а Бойко Борисов и Симеон Дянков ще го закрият”, допълни Добрева по повод анонсите от страна на ръководството на университета, че студентите може да излязат в дървена ваканция заради липса на пари за отопление.

Депутатът Корнелия Нинова заяви от своя страна, че от утре проектобюджетът влиза за обсъждане по ресорните парламентарни комисии, но това било "безсмислено“.

"Целият парламент ще се занимава със закон, който няма да остане в този вариант. Ще гледаме този закон без закона за бюджета на НОИ и НЗОК, където знаем, че ще има промени. Това е абсолютно губене на време и на енергия и отклоняване на вниманието от съществения въпрос“, заключи тя.

"Бюджет на замразената икономика"

От ДПС определи проектобюджета като "бюджет на замразената икономика". "Основното при него е "копи и пейст" на актуализирания вариант за 2010 г.", коментира депутатът Алиосман Имамов. По думите му в проекта се забелязва тенденция на вътрешно преразпределение на средства, а предвиденото намаление на
разходите е едва с около 30 млн.лв. За пример Имамов посочи заложените в бюджета разчети за догодина за МВР над 1.6 млрд.лв. Според него това са средства равни на парите предвидени през 2011 г. за образование, здравеопазване и култура.

"Досега нито една година, нито едно министерство на вътрешните работи не е разполагало с толкова много средства", допълни той. В същото време сериозно са орязани средствата на медицинските вузове, а повече
пари са предвидени за висшите военни училища.

Споделяне

Още от България