СДС навърши четвърт век и обяви, че остава символ на промяната

СДС отпазнува четвърт век, сн. БГНЕС

Съюзът на демократичните сили (СДС) отбеляза в неделя 25-годишния си рожден ден с празненство пред емблематичната си сграда на столичната улица "Раковски" в присъствието на едва около стотина привърженици (в сравнение с митингите преди четвърт век) и по-скоро заклинателни тържествени слова.

СДС е в историята на реформите, но и СДС реформира историята, заяви председателят на партията Божидар Лукарски. "СДС беше история на реформите. Но тези 25 години СДС реформира историята, за да може България днес да е в Европа, да бъде достоен член и да се бори за същите идеали, за които се борихме преди 25 години с нови сили", каза председателят на партията.

"СДС вече четвърт век е символ на промяната. 25 години СДС е и продължава да бъде символа на промяната, реформите и демокрацията в България. Винаги сме защитавали и ще продължим да защитаваме тези изконни ценности. 25 години СДС се променяше, модернизираше, но остана вярна на своите принципи – принципите на свободата, равноправието и демократичността", продължи синият лидер.

Остаряхме със СДС и затова сега сме тук, каза президентът от 1997 до 2001 г. Петър Стоянов. Предизвикателствата и предателствата са част от пътя на политическата партия, но от тях остават поуките, които обединяват синия електорат, каза още той.

"След като "Реформаторският блок" спечели ми се обади стара моя приятелка. По ирония на съдбата, когато СДС се разцепи, аз останах седесар, тя отиде в партията ДСБ. Нейният съпруг изказа своята публична симпатия към партията на госпожа Кунева. Казах ѝ: Най-после всички сме заедно - аз седесарят, ти - десебарят и твоят съпруг, който е от "България на гражданите". Защо трябваше да ги ядем тези жаби през последните 15 години?", разказа Петър Стоянов.

"Не се отказвайте. България още е далеч от това, за което ние мечтаехме, а няма кой да го направи. Може би ще го направят нашите деца и внуци, но ние трябва някак си да предадеме щафетата", обърна се към бивши и настоящи активисти на СДС Константин Тренчев, който е един от основателите на съюза. Той изрази своята вяра, че битката на демократичната идея може да бъде спечелена, цитирайки думите на Вацлав Хавел" че "единствената битка, която е със сигурност изгубена е тази, която не вярваш, че ще спечелиш.”

На хепънинга бяха и лидерите на партньоритен а СДС в Реформаторския блок, народни представители от парламентарната група на РБ, както и евродепутатът на формацията Светослав Малинов.

Лидерът на политическа партия „България на гражданите”, Меглена Кунева изрази своята вяра в СДС и в това, че синята политическа партия ще остане в основата на реформите като част от Реформаторския блок

Председателят на НПСД Корман Исмаилов каза, че 25 години не стигат и очерта пътят напред в обединената дясна платформа.

Поздравителен адрес беше изпратил и министър председателят Бойко Борисов. Той честити празника на рождениците и каза, че в лицето на ГЕРБ те имат верен партньор, който винаги ще търси диалог.

Председателят на ЕНП Жоузеф Доу също изпрати своите писмени поздравления и изрази своето задоволство от дългогодишното партньорство.

Съюзът на демократичните сили е създаден на 7 декември 1989 година като коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии. Целта на коалицията е отхвърлянето на комунистическата система. Пръв председател на СДС става  Жельо Желев.

Като политическа партия СДС се регистрира през 1998 година.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?