СДС: НДСВ връща соцмодел за управление на пристанищата

Връща се социалистическият модел на централизация в управлението на пристанищата, смятат депутатите от ОДС Благой Димитров, Христо Кирчев и Димитър Камбуров, които днес дадоха пресконференция във Варна.

Измененията и допълненията в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България, внесени за разглеждане в парламента на 21 март, са противоконституционни, каза Благой Димитров. Той смята, че бъдещата Национална компания "Пристанища" ще стане монополно дружество, а това според него е в разрез с член 18-ти от Конституцията.

Според този член държавен монопол може да се установява върху националните далекосъобщителни и пощенски мрежи, железопътния транспорт и други, но не и върху пристанищата.

В устройствения правилник на бюджета трябва да бъде фиксиран твърд процент от средства за реинвестиране в пристанищата, включително и поддръжка на инфраструктурата им, смятат СДС. От 25-те милиона, влезли миналата година от пристанищата, за инфраструктурата им са използвани само около 500 хиляди лева.

Благой Димитров смята, че Националната компания "Пристанища" не е търговско дружество по смисъла на Търговския закон, защото при създаването ѝ е заложено, че не може да фалира. Визирането ѝ като компания обаче заблуждавало потенциалните инвеститори.

Народният представител Христо Кирчев съобщи, че от Асоциацията на пристанищата още през юли 2002 г. са му изпратили протестно писмо срещу готвените изменения в Закона за морските пространства и пристанищата.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?