СДС няма да гласува при вота на недоверие

ПГ на СДС реши след дълъг размисъл да участва в дебата по вота на недоверие към правителството на Симеон Сакскобургготски в четвъртък, но ще напусне пленарната зала по време на гласуването в петък.

Внесеният от левицата вот заради "социалната безотговорност" няма шанс да успее, тъй като освен 117-те депутати от НДСВ и ДПС, 11-те бивши царски депутати от новоучредената група на "Новото време" също ще подкрепят правителството.

От СДС последни и най-трудно взеха решение каква позиция да заемат след като преди това проведоха серия от консултации с работодателски организации и синдикати.

ПГ на ОДС съобщи още в края на миналата седмица, че въпреки всичките си критики към БСП и мотивите за вота, те ще гласуват против правителството, защото вотът е отношение към управляващите.

По време на дебата СДС ще предложи след приемането на България в НАТО да бъдат проведени консултации на всички политически сили за предсрочни парламентарни избори и свикване на Велико Народно събрание, което да приеме нова европейска конституция на България, заявяват от пресцентъра на СДС.

СДС потвърждава крайно критичното си отношение към политиката, водена от кабинета на НДСВ и ДПС, но няма да участва в политическия фарс, организиран от БСП, съобщиха от пресцентъра на СДС в сряда вечерта, часове преди дебата в пленарна зала.

"БСП лъже българското общество, че иска да свали правителството, в което участва. Смисълът на искания вот е да бъдат решени вътрешнопартийни проблеми и да бъде размита границата между дясното и лявото в политиката", заявяват от СДС.

СДС не може да подкрепи един вот на недоверие, който ще даде на тепсия властта на БСП, каза по-рано днес бившият президент Петър Стоянов.

Твърде е възможно ПГ на СДС да има становище за вота след дебата в парламента, каза зам.-председателят на партията Емануил Йорданов. Депутатът Никола Николов обясни преди да бъде взето решението, че по-важен е дебатът по вота, отколкото гласуването.

Петър Стоянов изтъкна, че правителството може да бъде критикувано и то основателно, но "СДС не може да подкрепи един вот срещу центристко правителство и то в областта на социалната политика".

"Ако този вот се внася не, за да успее, а както твърдят някои, за да се извърши преброяване на силите в парламента, то тогава какъв е смисълът СДС да участва в един политически цирк, дирижиран от БСП", допълни Стоянов.

Заедно с бившия премиер и лидер на СДС Филип Димитров той участва вчера на заседанието на НИС на СДС и на срещата с парламентарната група, където бе обсъдена темата за вота, но до единомислие не се стигна и се наложи днес групата отново да се събира.

Помолен да изрази позицията си, Филип Димитров заяви пред Mediapool, че не желае да прави такива изявления преди съответният орган на СДС да е излязъл с решение.

Запитан какво е личното му мнение, той каза: "Има нещо доста нелепо и абсурдно в цялата тази история, в която една политическа сила от една страна си пази хората в един кабинет и всички на следващите ешелони, които са голямо мнозинство, от друга страна иска вот на недоверие, а от трета страна - обявява, че тя си знаела, че той няма да стане (вотът), но си го поискала. Това значително надхвърля моя интелект и предполагам - на по-голямата част от българската нация".

Междувременно шефът на общинската организация на СДС в Сливен Димитър Митев призова лидера на партията Надежда Михайлова да гласува знаково против правителството, а останалите депутати да се въздържат. По такъв начин ние ще покажем, че сме твърда опозиция на това управление и в същото време не приемаме опитите на БСП за мимикрия, каза Митев пред местно радио, цитиран от БТА. Той допълни, че изработването на позиция по въпроса е работа на парламентарната група и че по него няма изрично решение на общинската организация.

Митев съобщи още, че за разлика от други места, в Сливен няма разцепили се клубове, независимо, че депутатът Марио Тагарински напусна СДС и премина към Демократическата партия.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?