СДС няма да подкрепи безусловно държавния бюджет

СДС няма да подкрепи безусловно проектозакона за държавния бюджет, обяви във вторник лидерът на партията Мартин Димитров след заседанието на Националния изпълнителен съвет.

По думите му проблемите на следващата финансова рамка ще бъдат увеличаването на данъчната тежест, държавното финансиране на АЕЦ "Белене" и вдигането на акцизите на цигарите.

"Не виждам как може да има балансиран бюджет, ако има държавно финансиране на проекта "Белене", каза Димитров. Той изрази своите опасения, че увеличаването на акцизите на цигарите ще доведе до нарастване на контрабандата.

Според СДС постигането на стабилен бюджет през 2010 година зависи от получаването на средствата от европейските фондове. Партиите от Синята коалиция все още не са водили "сериозен разговор" с ГЕРБ по темата.

"СДС тепърва ще решава каква ще бъде позицията ѝ по бюджета. Ние нямаме намерение да подкрепяме управляващите по принцип, в този живот няма безусловна подкрепа", каза лидерът на партията.

СДС ще поиска още енергийната стратегия на България да бъде приета от Народното събрание, а не да минава само през Министерския съвет. Партията държи в нея изрично да се заложат усилия за диверсифициране на доставките.

Депутатът Йордан Бакалов заяви, че последните скандали около секретните доклади на ДАНС имат за цел отклоняване на вниманието на публиката от дебатите по приемането на бюджета.

Дясната партия е против закриването на ДАНС, но държи агенцията да бъде реформирана.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?