СДС няма да подкрепя ген. Ваньо Танов заради агентурно минало

СДС няма да подкрепи кандидат –кмета на ГЕРБ в Русе ген. Ваньо Танов поради съмнения за връзките му с Държавна сигурност, заяви в четвъртък лидерът на партията Пламен Юруков. Това е решено преди ден на заседание на НИС на СДС и потвърдено от Националния съвет (НС). Областният син лидер в дунавския град е подписал споразумение с ГЕРБ в разрез с правилата, без да има решение на общинската организация на СДС, чийто председател отказа да подпише споразумението.

Скандалът в Русе избухна миналата седмица, докато на столична сцена се разигра последният сблъсък между лидерите на ГЕРБ и СДС, довел до решението на сините да не подкрепят Бойко Борисов за нов мандат в София.

НС на СДС реши да не подкрепя или издига кандидати за местната власт, които са свързани с ДС. При преговорите за тези кандидати ще се изисква декларация за това, че са съгласни да бъдат проверявани и уверение от комисията по досиетата, че те не сътрудничили на бившите тайни служби.

ГЕРБ изрази “съжаление” за едностранно анулираното от СДС споразумение. Според хората на Бойко Борисов кандидатурата на Танов е безспорна и за членовете на СДС, и за всички русенци. ГЕРБ съобщиха още, че бившият шеф на ГДБОП е запознал всички партии в дясно от центъра с “обстоятелствата и фактите около попадане на името му в масивите на бившата ДС”. ГЕРБ изразиха “съмнения за тактически действия на СДС в полза на тройната коалиция и червените кандидат-кметове".

Напрежение

От подочути изявления на участници в НС стана ясно, че в партията тлее сериозно напрежение около партньорството с ГЕРБ. Общински организации изразиха недоверие към СДС - София, които поддържат близки отношения с Борисов и тикат СДС към коалиция с него. Те настояха лично лидерът на партията Пламен Юруков да води преговорите с ДСБ за издигане на общ десен кандидат - кмет в София.

Към ръководството на СДС - София се е натрупало значително недоверие, заяви за Mediapool източник от НС. Настроения срещу ГЕРБ има в Пловдив, Варна и Плевен, където СДС има сравнително добри позиции, но и сериозен отлив на хора към новата партия.

Кметът на Плевен Найден Зеленогорски предупреди, че коалиции с ГЕРБ по места ще са “самоубийствени” за СДС. Той призова да се положат всички усилия за общи десни кандидатури. Според него играта на ГЕРБ е където може да излъжат СДС, за да спечелят от това, а след време да унищожат сините.

В същото време в залата се чуха и запитвания защо СДС прави коалиции по места с НДСВ и ДПС, а не с ГЕРБ, която се възприема като опозиционна.  Нямаме интерес да влизаме във война с партия във възход като ГЕРБ, независимо каква ни е оценката за нея, заяви член на НС. Други призоваха СДС да не “притичва” от един на друг партньор и да се държи “на положение”.   

По повод възстановените преговори с ДСБ в София членове на НС на СДС настояха да не се допускат унизителни условия към партията им.  

Според друга реплика, в отношенията си с ГЕРБ и ДСБ синята партия се държи като “прелъстена и изоставена госпожица”.

Репортерите разпознаха гласа на Методи Андреев, който заяви, че лидерите на СДС - София правят всичко възможно да си запазят сегашните позиции в Столичния общински съвет (СОС). Определени постове в СОС се заемат от хора без никаква квалификация, като например Борислав Бориславов (шеф на столичния СДС), който оглавява регионалната комисия в СОС, а е археолог по професия, допълни Андреев.

Според депутата Иван Сотиров, лидерът на ДСБ Иван Костов не бива да се появява на публичните срещи със СДС, за не привнесе своите негативи. Той призова още хората, които са “направили пътечка” до кабинета на Бойко Борисов, да не завличат цялата партия заради неуспеха на преговорите с ГЕРБ, а да продължат да търсят алтернатива в столицата.

Иво Цанев оглави щаба

НС на СДС избра за председател на своя предизборен щаб бившият син депутат Иво Цанев. Той бе един от кадрите на партията, които направиха кариера след 1997 г. благодарение на бившия главен секретар на партията Христо Бисеров, сега депутат от ДПС. При представянето си той помоли да му се даде малко време да навлезе в материята.

След заседанието Пламен Юруков обяви официалната подкрепа за Димо Гяуров, издигнат за кмет на Варна от местните организации на СДС, ДСБ и други десни партии плюс представители на НДСВ.

СДС още няма решение как ще играе в Пловдив, чийто досегашен син кмет обяви в четвъртък, че няма да се бори за трети мандат. Може да подкрепим друга номинация или да спазим правилото, че ако няма готовност за издигане на кандидат, то лидерът на градската структура Николай Караиванов ще влезе в надпреварата, каза Юруков. По същия начин би могло да се процедира в Русе.

Пламен Юруков изрази задоволството си от възобновените с ДСБ за единна кандидатура в София.

Споделяне

Още от България