СДС няма да внасят вот на недоверие към кабинета до 21 февруари

СДС ще изчака да мине извънредната Национална конференция на 21 февруари и тогава ще реши дали да внася вот на недоверие към правителството заради провала на борбата с престъпността. Така няма да бъдем обвинени, че чрез вота на недоверие решаваме свои вътрешнополитически проблеми, обясни говорителят на партията Николай Младенов след днешното заседание на НИС.

Ръководството на СДС се обяви против идеята на президента Първанов за еврореферендум непосредствено преди членството ни в ЕС. Говорителят на партията Николай Младенов заяви, че това би било излишно харчене на пари и ще внесе объркване у българските граждани. Според Младенов, в идеята на Първанов за референдум прозират евтини популистки нотки. Предстоят парламентарни и президентски избори и няма нужда обществото да бъде товарено с още една тема, заяви Младенов.

Миналата седмица, когато президентът обяви идеята си пред депутатите, лидерът на СДС Надежда Михайлова не зае категорична позиция в коментара си. Тя обвърза провеждането на референдума с наличието на добре информирано гражданско общество и постави въпроса дали държавните институции си вършат работата в тази посока.

СДС разкритикува и стратегията за борба с престъпността, която предстои да се обсъди в парламента. Мерките за противодействие с престъпността са от компетенциите на различни министерства, но те не са посочени в стратегията, единственият адресат е МВР, заяви Емануил Йорданов. Дясната опозиця настоява премиерът Симеон Сакскобургготски лично да представи в парламента стратегията.

От "Раковски"134 съобщиха, че ще възложат на депутатите си да изготвят законопроект, който да възстанови правата на пострадалите при престъпления. Бившият министър на вътрешните работи и настоящ зам.председател на партията Емануил Йорданов заяви, че при последното изменение на наказателно-процесуалния кодекс се е появил тежък проблем - нарушила се е равнопоставеността между страните в наказателния процес. Сега пострадалите от престъпления нямат никаква възможност да участват в първата фаза на наказателното производство - досъдебното. Не може престъпникът да е в привилегировано положение в процеса в сравнение с жертвата, това е абсурдно, каза Йорданов. Според него така се губело и малкото останало доверие на хората в правозащитните органи.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: