СДС нямала нужда от кмета на Добрич, но той от партията – да

СДС нямала нужда от кмета на Добрич, но той от партията – да

СДС и кметът на Добрич Йордан Йорданов влязоха в задочен спор, след като по-рано тази седмица той беше обявен за член на партията на Румен Христов, но след това се отметна и декларира преданост към ДБГ, от която бе издигнат.

Според партията той сам поискал да премине към тях.

"СДС няма нужда от подкрепата на кмета на Добрич, но кметът на Добрич има нужда от подкрепата на СДС. Очевидно е обаче, че той още не е готов за нея. Не разбираме отказа от довчерашното му желание да стане член на СДС, но уважаваме решението му да остане в ДБГ. Пожелаваме му успех на местните избори през есента, с подкрепата на неговата партия", се казва в позиция на партията по темата.

До това се стигна, след като на среща между евродепутатите на СДС в листата на ГЕРБ и избиратели, на която присъствал и самия Йорданов, било обявено, че той преминава към СДС. Йорданов не опроверга информацията веднага, а чак на следващия ден.

"Член съм на "Движение България на гражданите" (ДБГ) и на Реформаторския блок. Радвам се, че от СДС ме подкрепят и сме обединени в Реформаторския блок. Радвам се, че ме чувстват като член на СДС", каза той пред "Дарик", като от думите му се разбра, че едва ли не е станало недоразумение.

И след това обаче новината за преминаването му в партията на Христов продължаваше да стои на сайта на СДС. Ден по-късно последва и отговорът на партията, според която Йорданов е сменил позицията си "на 180 градуса за по-малко от 24 часа".

"С изненада прочетохме, че кметът на Добрич се отрича от заявеното в сряда, 17 април желание, да стане член на СДС. Още повече, че инициативата за разговори в посока присъединяване на Йордан Йорданов към СДС, които се водят от няколко месеца, беше негова", се казва в позицията на партията.

Оттам подчертават, че Йорданов е присъствал когато е било обявено, че преминава в СДС и не е възразил. Не опровергал информацията и в изказването си пред медиите, които били на събитието.

Смяната в позицията на Йорданов разколебавала сериозно убеждението на СДС, че "той е последователен и принципен политик". От партията подчертават, че вече два пъти са декларирали подкрепа за него на предстоящите местни избори. Мотивите им били, че "членовете на ЕНП и това политическо семейство трябва да има своите представители и в местната власт".

Това не е първият подобен случай с Йорданов. През 2016 година той беше започнал да се включва в предизборни прояви на ГЕРБ, а няколко месеца по-късно Бойко Борисов го обяви за член на партията. И тогава, отново с леко закъснение, Йорданов отрече това да е вярно и о обяви, че приемал думите на премиера като официална покана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?