СДС нямало да гони повече депутати, въпреки отпора им за КС

Янев и Марешки най-вероятно ще поемат щафетата с номинацията на конституционен съдия

СДС нямало да гони повече депутати, въпреки отпора им за КС

Ръководството на СДС няма да изключва останалите шестима народни представители от партията, въпреки че те твърдо отказаха да внесат и гласуват  предложен от НИС на СДС конституционен съдия, каквото задължение им вмени Националният съвет на СДС в понеделник, след като изгони депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Това научи Mediapool от свои източници в сряда, след като предната вечер парламентарната група на Синята коалиция (девет депутати от СДС и петима от ДСБ) решиха, че няма да внасят и подкрепят каквато и да е кандидатура за член на Конституционния съд (КС) след провала на управляващите с Венета Марковска.

"Примирието", чийто срок и условия са все още неизвестни, не е обявено официално от "Раковски" 134. Не е ясно дали Кабаиванов и членовете на НИС ще изпълнят другото решение на Националния съвет от понеделник – да издигнат кандидат за КС, каквато договорка имат с премиера Бойко Борисов. До кризата в синята партия се стигна, след като в резултат на пазарлъка с Борисов Кабаиванов номинира за конституционен съдия президента 1997-2002 г. Петър Стоянов, но той отказа, мотивирайки се с международните си ангажименти, а преди това деветте сини депутати обявиха, че ще бойкотират кандидатурата.

Срокът за издигане на нов съдия в КС на мястото на Марковска изтича на 30 ноември, като Борисов от самото начало заяви, че няма да внасят кандидатура, тъй като ще подкрепят предложението на СДС.

Резервният вариант е работата да бъде свършена от Яне Янев, който заедно с коалиционния си партньор Веселин Марешки съобщи във вторник, че възнамеряват да издигнат кандидат за КС. Дори не един, а двама, при това достойни. От коалицията "За ред, законност и справедливост с Марешки" обясниха пред Mediapool, че вариантите им са преподаватели в Софийски университет, но няма да издадат нито пола, нито имената им. Яснота по предложенията се очаква всеки момент.

Сред депутатите на СДС пък моментално избуя шеговитата идея, че за да може всички, които са се разбрали с Бойко Борисов да са добре, синята централа трябва да изпълни ангажимента си да предложи кандидат, Яне Янев да го "входира" в парламента, а ГЕРБ да го гласуват.

Народните представители коментираха още, че след показния "разстрел" на Димитров, Шарков и Гяуров, последван от напускането на друга знакова фигура за СДС – евродепутатът Надежда Нейнски – карловският кмет Емил Кабаиванов "няма да се престраши" да изключва повече депутати.

"Кабаиванов не среща никакво одобрение, освен може би това на Бойко Борисов, и ще се окаже така, че собствената му партия ще го изхвърли, ако предприеме още подобни действия", коментираха парламентаристи. "За напускане се готвят цели местни организации, между 700 и 1000 души, на фона на 15 000 членове, тази бройка никак не е малка", смятат депутатите, които са готови да се присъединят към засега нерегистрираната фракция "Единство" на Мартин Димитров и Надежда Нейнски, която е с тенденция да прерасне в партия.

"Ако ни изгони и нас, не на последно място Кабаиванов губи държавната субсидия и местата си в местните избирателни комисии за изборите, а това на практика означава над 1 200 000 лева и влияние", смятат още депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България