СДС обезпокоени от готвената монополизация на пазара на тютюневи изделия

СДС има обезпокояващи сигнали, че в пазара на продажбата на тютюневи изделия, се извършва опит за монополизация чрез законодателни промени. Това каза на пресконференция в сряда председателят на партията Божидар Лукарски.

Тайно готвената промяна от правителството на Пламен Орешарски и от парламентарното мнозинство в Закона за акциите и данъчните складове ще доведе до фалит малкия и средния бизнес, се посочва в позицията на Националния изпълнителен съвет на СДС.

Поправката в закона предвижда забрана на търговията с тютюневи изделия в складове и магазини за продажба на хранителни и промишлени стоки, производствени складове, офиси, бензиностанции, питейни заведения, барове, сергии и други подобни съоръжения на открито или под навеси, информира Лукарски.

По думите му това води до извода, че тя би облагодетелствала определена верига, която извършва дейността си основно в продажбата на тютюневи изделия. Според сините тази промяна не би намалила контрабандата на цигари в страната ни, нито тютюнопушенето.

От партията зададоха въпроса дали не е демагогия премахването на забраната за пушене на обществени места на закрито и същевременното ограничаване на продажбата на тютюневи изделия.

СДС коментираха като опасно за европейската ни интеграция решението за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци. Владимир Кисьов посочи, че то нарушава предприсъединителния ни договор с ЕС и може да доведе до реципрочни мерки от други страни, като ограничаване на трудовия им пазар за българи. "Народното събрание не е вземало по-тъпо решение в годините на прехода", заключи Кисьов.

Споделяне

Още от България