СДС обмисля подписка за референдум за тютюнопушенето

Снимка: БГНЕС

СДС ще предложи организирането на подписка за референдум, на който гражданите да се произнесат какъв да е режимът за тютюнопушене в страната. Решението за това е взето на заседание на Националния изпълнителен съвет на партията във вторник, каза Борис Марков от ръководството ѝ.

Все още не формулиран точен въпрос, това ще се направи след консултации с юристите в синята партия, обясни Марков и добави, че ще питат хората да се запази ли пълната забрана на цигарите на закрити обществени места, или не.

Очаквам да надминем подписката на БСП за АЕЦ "Белене, защото това е въпрос, засягащ живота на всички български граждани, и може да се вземе информирано решение по него, каза Марков.

Според сините, с темата за тютюнопушенето много партии спекулират, като целта е привличане на симпатии. Марков обясни, че са получили сигнали, че от БСП обещавали на различни групи от хора различни неща - пред представители на неправителствени организации - да не отпада пълната забрана, а пред представители на бизнеса са обявявали, че като се върнат на власт, ще я отменят.

Ние не приемаме такова поведение на политическите партии, каза Марков и добави, че СДС не се позиционира нито "за", нито "против". Хората трябва сами да решат, посочи той.

Председателят на СДС Емил Кабаиванов припомни позицията на партията за референдума за ядрената енергетика и строежа на АЕЦ "Белене". "Призоваваме българските граждани да не участват в този референдум, защото това е политически театър, целящ активизиране на ядрата на БСП и на всички, които искат чрез такива популистки и медийни изяви да трупат политическо влияние", каза Кабаиванов.

Според сините на референдума трябва да има активност под 20 процента, за да се спрат всякакви по-нататъшни спекулации по темата. От СДС цитираха Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според който, ако в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението - предмет на референдума, се внася в Народното събрание за решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?