СДС обвини антимонополистите, че бавят нарочно доклада за горивата

КЗК отложи представянето в парламента на резултатите от проверката за картел

СДС обвини антимонополистите, че бавят нарочно доклада за горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) умишлено бави доклада от проверката за картел на пазара за горива, заяви пред журналисти в четвъртък съпредседателят на "Синята коалиция и председател на СДС и на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров. За същия ден в ръководената от него комисия бе насрочено обсъждане на резултатите от започналата миналата година след масови протести и сигнал на тогавашния транспортен министър Александър Цветков проверка дали петролните компании се наговарят за цените на бензина и дизела.

 

Проект на доклад, по който се работи вече година, е внесен за обсъждане и приемане от КЗК на 6 март, но до този момент не е приет от атнимонополния орган и това е причината за отлагането на изслушването. Знаем и това, че комисията разполага с данни, че няколко петролни компании са в спорни взаимоотношения по отношение на определянето на цените на горивата, заяви Димитров.

 

"От "Синята коалиция" искаме две неща – КЗК да не протака повече и да представи доклада пред Народното събрание и пред обществото не по-късно от следващата сряда, 20 март. Второ – правителството да подготви и да представи пред парламента мерки за гарантиране на конкуренцията на пазара на горива, които през пазарни механизми да свалят цените", обясни лидерът на СДС.

 

"Какво прави българското правителство сега – констатира и абдикира. На практика сега нямаме антимонополна комисия и затова цените скачат така”, коментира Мартин Димитров.

 

"За пореден път председателят на антимонополната комисия г-н Петко Николов бави очаквания доклад за проверката на картелно споразумение при търговията с горива, която започна през лятото на миналата година – от тогава досега имаше две големи поскъпвания на горивата. Цялото общество разбра, че комисията на г-н Николов се занимава с академична дейност. Те са като философски институт към БАН", допълни синият депутат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?