СДС обвини Костов в натиск над съда

СДС вкара окончателно партията на Иван Костов сред враговете си, приемайки втора декларация, че Демократи за силна България се опитват чрез недопустим политически натиск над съдебната власт да атакува сините кметове и дестабилизира местната власт. За ясна позиция по отношение на партията на бившия лидер и премиер Костов призова експрезидентът Петър Стоянов пред участниците в разширеното заседание на Националния съвет на СДС в Боровец.

Липсата на коалиция дясно-център, означава следващото управление да бъде подарено на БСП, обяви бившият президент Петър Стоянов пред синия форум. За пореден път Стоянов се опита да развенчава митовете в СДС.

Лидерът на партията Надежда Михайлова обаче остана на своята позиция, че коалиции ще се правят едва след изборите. До деня на изборите, СДС има една основна цел - да спечели резултат, който да му даде мандат за съставяне на следващото дясноцентристко правителство. Пред СДС стои задачата да върне доверието на хората не само към партията, но и в дясната политика, заяви председателят на СДС при откриването на разширеното заседание на Националния съвет на партията.

Стоянов и Михайлова още спорят за коалициите

Единствената партия, с която СДС не може да бъде в коалиция, е социалистическата партия, обясни бившият президент. Той повтори тезата си, че има няколко мита, от които СДС трябва да се отърси, за навлезе в своя политически ренесанс, като първият е, че НДСВ и ДПС са врагове на СДС. Тази теза, както и това, че управлението на ОДС не е най-успешното управление у нас, Стоянов се опита още преди месец да прокара пред седесарите на софийската областна конференция, но тогава от НИС не му позволиха да държи реч и той разви възгледите с в телевизионно интервю. Тогава излезе на показ и разнобоя в СДС в оценката за кабинета "Костов". Лидерката на СДС Надежда Михайлова изброи заслугите му, но доста по-меко от Стоянов се извини за това, което кабинетът, в който бе министър, не е успял да свърши.

"Правилният въпрос е не просто кой ни е враг, правилният въпрос е "Кой е нашият най-голям враг и кого не бихме искали да управлява България"?. 90 на сто от десния електорат казва: нашият най-голям враг е БСП", посочи в неделя Стоянов.

По думите му, с всички други СДС би могло под една и ли друга форма да прави коалиции, за да не се позволи на БСП да дойде на власт, "защото това не е най-добрия политически сценарий в България".

Михайлова не изключи все пак възможността на конференцията на десните сили през октомври да бъде постигнато съгласие за предизборна коалиция между десни партии. Форумът, организиран от СДС и ЕНП, ще бъде след разширеното заседание на Националния съвет на СДС на 2 и 3 октомври, когато се очаква да бъдат приети принципите и програмата на СДС за управление на страната, каза на пресконференция в неделя Михайлова.

В отговор на въпрос Надежда Михайлова каза, че евентуална коалиция с НДСВ и ДПС може да бъде обсъдена в зависимост от изборните резултати и след оценка на ситуацията. Тя подчерта, че НДСВ и ДПС в момента са управляващи, а СДС - опозиция.

Стоянов пак поиска да бъде развенчан и още един мит - за единственото и неповторимо управление на СДС. Той обясни, че това е управление е било успешно, но трябва да се каже, че Костов допусна грешка като с приватизацията не създаде средна класа в България.

Петър Стоянов посочи още, че СДС има шансове да се представи достойно на парламентарните избори, само ако ясно формулира политическите си послания и ако има ясно позиция за партията Демократи за силна България.

Костов не трябва да бъде охулван, но и не бива да не се говори за слабостите в политиката, която той наложи като лидер на СДС.

В събота, при откриването на форума и лидерът на СДС Надежда Михайлова спомена в словото си оня вид политици, които решили, че българина "трябва да бъде предвождан, командван и назидаван". Активистите аплодираха тези думи, привиждайки зад тях лидерите на ДСБ и НДСВ Иван Костов и Симеон Сакскобургготски.

Надежда ще се оплаче от Костов пред европосланиците и ЕНП

ДСБ: Надежда разпъва политически чадър над закононарушители

"Ако Надежда Михайлова квалифицира искането ни за спазването на законите като политическа атака, това е капан за нея. По този начин тя се опитва да сложи политически чадър над Стефан Софиянски и кметове на СДС, въпреки допуснатите от тях нарушения на законите, коментира Васил Паница от ръководството на ДСБ. Той коментира, че тази реакция на синята лидерка показва страх от съдебна проверка, а за това "вероятно има сериозни причини". Паница добави, че техният сигнал срещу пловдивския кмет Чомаков е по конкретен сигнал. Първо архитекти надигнаха глас, че кметът е позволил на частна фирма да строи паркинг на терен, който е паметник на културата в центъра на града.

Призивът на Стоянов СДС да определи позицията си към партията на Костов се въплати в остра декларация на НС на СДС против, който се обяви против опитите на партията на Иван Костов, БСП и НДСВ да дестабилизират местната власт чрез "недопустим политически натиск върху съдебните органи". Тези опити ще срещнат решителният отбор на СДС и демократичната общност, декларираха от партията.

В декларацията, приета на заседанието на Националния съвет днес в Боровец, СДС призовава всички политически сили да уважават вота на българските избиратели и да изразят ясна позиция по опитите за пренебрегване на изборните резултати. В документа се заявява, че СДС ще защити както легитимността на местното самоуправление, така и правото му да работи в полза на хората и избраните от тях кметове и общински съветници. Партията приема това предизвикателство и няма да допусне подмяна както на вота от местните избори, така и на политическия дневен ред, пише още в декларацията.

Повод за защитата на сините кметове е конкретно атаката, подета от ДСБ срещу пловдивския кмет Иван Чомаков. СДС припознава като свои и столичния кмет Стефан Софиянски.

Надежда Михайлова заяви, че в момента срещу кметовете на СДС има опит за употреба на съдебната власт за политически цели. СДС смята да информира за това посланиците на държавите от ЕС и Европейската народна партия, допълни Михайлова.

Заместник-председателят на СДС Емануил Йорданов коментира, че изказването на Иван Костов, че ще има нови избори в градовете София, Велико Търново и Пловдив, показва, че лидерът на партия "Демократи за силна България" е взел решение преди съда.

Сините обясниха, че атаките срещу техните кметове били, защото те отказали да се присъединят към новата партия на Костов.

В отговор на въпрос заместник-председателят на СДС Владимир Кисьов каза, че дали атаката срещу кметовете е организирана ще покаже бъдещето. Според него е явно, че партията на Иван Костов, БСП и НДСВ преследват една и съща цел и може би те после ще се обединят на базата на резултатите.

Надежда търси дневния ред на хората

Синя вечерника

Зам.шефът на СДС Ергин Емин обра овациите на съпартийците се с певческата си дарба. На импровизирана вечеринка малко след полунощ, той изпя 12 подбрани парчета, акомпанирани от китара. На синята лидерка Емин посвети песента по текст на Стефан Цанев "Ние можем да имаме много жени, но една ще остане до края ни." "Рокендролът в СДС още е жив," отсече Емин и запя парчета на "Бийтълс", "Джандема" и "Пинк флойд". В импровизацията се включи и Иван Иванич от Монтана, който изрецитира с плам пред Надежда стиховете на Димчо Дебелянов "Аз искам да те помня все така."

Трябва да престанем да се занимаваме с вътрешните си проблеми и да обърнем поглед напред към дневния ред на хората, към реалните и решими проблеми, зави лидерът на СДС. Избирателите искат промяна и за да се случи тази промяна, трябва да започне първо от самите нас, подчерта Надежда Михайлова. Тя допълни, че политиците трябва да се научат да правят политика за хората, а не за себе си.

"Докато ние се чудим дали да се обединим или да се разединим, кой как да обслужи собствената си суета, хората се грижат сами за себе си и ставата все по-скептични", посочи лидерката.

В момента България има правителство, на което не му достига политическа воля и ясна стратегия, заяви лидерът на СДС. Тя подчерта, че приватизацията боксува, здравната и образователната реформа са се провалили и цари хаос в областта на земеделието. Правителството не може да се справи с организираната престъпност и БСП влезе във властта през задния вход, заяви Надежда Михайлова и буквално повтори тезата на Демократи за силна България за рокадите в службите.

СДС обеща порой от блага на избирателите

Михаил Михайлов обвини СДС, че върви след събитията

Няма да спечелим изборите с хубави програми, развали оптимистичния тон на форума Михаил Михайлов, който единствен направи критично изказване. Той обвини партията си, че от години не оценява адекватно политическата ситуация и върви постфактум след събитията. Липсват ни политически послания, заяви още депутатът-психиатър и призова съпартийците си да решат въпроса как СДС да излезе от тази криза.

още

Приоритет за СДС ще бъде намаляване на данъчното бреме и опростяване на данъчната система, декларира председателят на СДС. По думите ѝ, тази цел на партията ще даде възможност на хората да дишат и свобода да изхарчат парите си там, където намерят за добре. По-ниските и опростени данъци и намалената бюрокрация ще стимулират икономическия растеж, който сега е значително под капацитета на страната, смятат от партията. Залагат се и конкретни мерки: 10 на сто да стане корпоративният данък, 18% да е ставката по ДДС (същата идея лансира вече царският финансов министър Милен Велчев), с 5% трябва да бъде намален ДОД. Според сините, при сегашните международни икономически условия, страна като България може да постигне икономически растеж от 10 процента.

Михайлова подчерта, че партията ще създаде конкурентна среда, която да държи цените ниски и качеството на услугите високо. Това ще бъде в интерес на гражданите и на тяхното материално благоденствие, подчерта Надежда Михайлова.

Като една от най-чувствителните теми за хората, Надежда Михайлова определи образованието. Партията ще постави ученика, родителя и учителя в центъра на образователната система и ще въведе ясни стандарти в три определени сфери - математика, български и естествени науки.

Като приоритет на СДС Надежда Михайлова изтъкна и осигуряването на личната сигурност. Докато БСП кадрува нерегламентирано в МВР и службите, СДС ще върне достойнството на полицая, заяви председателят на СДС. Тя посочи, че партията ще развие модерни служби за сигурност, които ще работят в тясна връзка с европейските и другите международни служби.

Михайлова декларира, че партията иска българинът да се замогне и да живее щастливо, а българските деца да останат в страната или да се върнат от чужбина след завършването на своето образование. Нашата кауза е да създадем условия за заможни и образовани хора, които да живеят и работят за изграждането на добрата държава, заяви Надежда Михайлова. Тя допълни, че СДС има куража и волята да възроди България.

Споделяне

Още от България