СДС обвини Миков в опит за налагане на тотална полицейщина

СДС обвини Миков в опит за налагане на тотална полицейщина

СДС се обяви в понеделник против внесените предложения за повторно даване на правомощия на МВР за безконтролно следене на интернет-трафика. Лидерът на партията Мартин Димитров заяви, че приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) са опит за превръщане на България в полицейска държава.

В четвъртък парламентарната комисия по транспорт и съобщения прие по искане на МВР промени в нормативния акт, които дават възможност за следене на интернет-трафика, телефонните обаждания и SMS-ите. Ако Народното събрание приеме текстовете в този им вариант, телекомуникационните компании ще бъдат задължени да пазят чувствителната информация на своите клиенти за период от най-малко две години. В проектозакона не бе записано и с каква цел МВР и ДАНС ще имат право да получават тези данни.

Съдът веднъж вече отмени специалната наредба към ЗЕС, през която службите имаха право да следят трафика.

"БСП се сети за интернет, когато той стана среда за свикване на последните протести. Хората виждат в новите технологии възможности за развитие, а БСП вижда в тях възможности за подслушване. Забелязва се тенденцията, че колкото повече институции за сигурност се създават, толкова по-несигурни се чувстват хората", заяви Мартин Димитров.

От СДС виждат във внесените предложения за промени в законодателството опит за удовлетворяване на корпоративни интереси с помощта на държавата. В края на миналата седмица лидерът на парламентарната група на партията Йордан Бакалов заяви, че събраните от GSM-операторите и интернет-доставчиците данни могат да бъдат използвани за разчистване на сметки между конкурентни фирми.

"Оставена е широко отворена врата това тотално подслушване да се използва за масово изнудване на хора, политици и представители на бизнеса", добави Димитров. СДС ще внесе в Народното събрание питане към вътрешния министър Михаил Миков колко "опасни престъпници" са заловени чрез следенето на интернет-трафика.

Лидерът на партията съобщи още, че ще бъдат внесени и предложения за промени в правилника на Народното събрание, които ще позволят на гражданските организации да посещават заседанията на комисиите безпрепятствено. "Неправителствените организации трябва да бъдат допускани до тези заседания само на базата на елементарна регистрация и да получават право за изказване, а не както е сега да звънят на познати депутати и да ги молят да ги включват в специални списъци. Имало е случаи, в които те не са допускани до определени заседания заради преценка на председателите на комисиите", коментира Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България