СДС обяви евентуалния референдум за “Белене” за незаконен

СДС обяви евентуалния референдум за “Белене” за незаконен

Провеждането на референдум за АЕЦ "Белене" ще противоречи на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това е позицията на СДС по събраната подписка от БСП за референдум за възобновяване на спрелия проект за нова атомна централа.

Според разпространената във вторник позиция Народното събрание провежда референдуми по въпроси само от неговите компетенции, докато развитието на енергетиката е поверено на Министерския съвет, който е приел стратегия. "Вече е прието да се развива атомната енергетика чрез изграждането на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй", добавят от дясната партия.

Да се предлага провеждането на референдум за реализирането на корпоративен проект, е абсурдно и противозаконно, твърдят от СДС. "Така формулираният от БСП въпрос е манипулативен, защото те не предлагат дебат за развитието на атомната енергетика в България, а за налагане на вече отхвърления от правителството мегакорупционен проект, в който са замесени висши функционери на БСП", обясни Иван Сотиров, член на ръководството на партията.

СДС вижда злоупотреба с неосведомеността на гражданите и евтин предизборен политически популизъм на социалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?