СДС очаква регистрация с председател Мартин Димитров

Съдия от търговското отделение на Софийския градски съд (СГС) ще решава за регистрацията на СДС. Във вторник адвокатите на партията поискаха от съда вписването на новото ръководство на СДС с председател Мартин Димитров.

Делото се гледа от търговски съдия, тъй като колегите му от фирмено отделение или бяха оттеглени или си направиха отводи по делото, докато накрая СГС спря напълно това производство. Формалният мотив бе, че СГС първо трябва да реши жалбите на Николай Гацев и Янко Велев (двама изключени вече членове на СДС -бел.ред.) срещу процедурите по вътрешно- партийните избори в СДС.

Така през май градският съд на практика отряза възможността за вписване на СДС в официалната регистрация пред ЦИК за участието на Синята коалиция в европейските избори.

Чрез мнозинството си в ЦИК представителите на тройната коалиция бяха готови да отрежат участието на СДС и въобще на цялата коалиция в изборите на Народно събрание, но това бе предотвратено от Върховния административен съд, който посочи, че и спряганият за близък до ДПС бивш лидер на СДС Пламен Юруков не представлява партията и не може да регистрира листи от нейно име.

В крайна сметка Върховният касационен съд (ВКС) индиректно разкрива политическата мотивировка на Софийския градски съд, който до преди двадесетина дни се ръководеше от Светлин Михайлов, за когото също се твърдеше, че гравитира около ДПС. В унизително определение за колегите от по-долната инстанция Върховният съд обясни, че функцията на един съд по регистрацията на промени в една политическа партия е единствено административна. С решението си ВКС на практика задължи СГС да регистрира партия.

Така се стигна до днешното дело, което приключи в рамките на пет минути.

Съдебната сага около регистрацията на СДС дори бе отчетена от Младен Червеняков като една от основните причини за катастрофалната загуба на социалистите на парламентарните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България