СДС одобри условията на коалицията с ДСБ

Националният съвет (НС) на СДС даде одобрение на коалиционното споразумение с ДСБ по време на бурно заседание в петък, приключило преждевременно след открит скандал между двата лагера – привържениците на лидера Мартин Димитров от една страна и противниците му, от друга.

Две трети от членовете на НС подкрепиха споразумението. Приблизително същият брой хора миналия месец гласуваха за подписването му.

"Всички слухове за разваляне на коалицията между СДС и ДСБ се оказаха кьорфишек. Партията вече взе своето решение как да се явим на тези избори и всички трябва да го изпълнят", коментира след заседанието Димитров.

"Дайте ни малко време, имайте ни доверие. Хората очакват от нас отговорно поведение и питат как ще изгоним от властта онези разбойници", каза още лидерът на СДС в отговор на въпрос дали разцеплението в партията ще я отслаби преди предстоящите избори.

До този момент основната съпротива в СДС срещу коалицията с ДСБ се води от бившия лидер Пламен Юруков и дясната му ръка Пламен Радонов, смятани за близки до депутата от ДПС и бивш висш апаратчик в СДС Христо Бисеров.

Срещу условията в споразумението се обявиха партийните лобита от София, Велико Търново, Варна и др., които в последните седмици водят ожесточена вътрешнопартийна и публична кампания срещу Мартин Димитров и коалицията с ДСБ.

Къде ще се кандидатира лидерът

Скандалът, който обаче предизвика гневно напускане на залата от Пламен Юруков, Пламен Радонов и останалите противници на Димитров, е избухнал след предложение на СДС – Бургас лидерът на партията да получи право да си избере водач на коя изборна листа да бъде. Според устава подреждането на местата в листите става на вътрешнопартийни избори в областните организации.

От Бургаската организация, която е лоялна на Димитров, обаче са изтъкнали, че само преди три месеца той вече е спечелил общите избори в СДС, когато бе избран за лидер на партията.

Заради напускането на членове на НС заседанието бе прекратено, защото се разпадна кворумът.

Въпросът коя листа ще оглави Мартин Димитров е част от голямата битка на противниците му да го натикат в ъгъла и да го унизят, като му отнемат правото да се кандидатира в София. Според разпределението на местата между СДС и ДСБ, сините ще излъчат водач в един от трите столични района.

Ръководството на СДС – София, което е против споразумението с ДСБ и дори смяташе да иска оставката на Мартин Димитров, всячески се опитва да го препъне.

Ако той се яви на вътрешни избори в столичната организация, поради голямата съпротива най-вероятно няма да бъде излъчен за кандидат-депутат. Освен в София, Димитров се е регистрирал като бъдещ кандидат за народен представител в Плевен. Там подкрепата за него е сигурна.

Мартин Димитров каза пред репортери, че все още не е решил от кой район иска да се кандидатира и че иска пряк сблъсък със Сергей Станишев, Волен Сидеров и други знакови политически противници. В същото време като кандидати за народни представители от столицата са се регистрирали общинските съветници и лидери на местната структура Борислав Бориславов и Стефан Иванов.

Освен предложенията си за общите десни листи с ДСБ, Националния съвет на СДС прие и списъка с кандидатите за евродепутати. Евролистата на дясната коалиция ще води най-вероятно бившият външен министър и бивш лидер на СДС Надежда Михайлова. Другите претенденти са Димо Гяуров и Лъчезар Тошев.

"Саботаж"

Въпреки очевидния разкол в партията и засилената активност на лобитата, които работят против дясната коалиция, Мартин Димитров предпочете консенсусния тон. След заседанието на НС той си позволи по-сериозна критика единствено към Николай Гацев, който води съдебни дела за устава на партията и вече обяви сегашното ръководство за незаконно.

Мартин Димитров обяви тези действия за "саботаж". Контролният съвет на партията ще разгледа действията на Гацев и може да се стигне до прекратяване на неговото членство в СДС.

Заседанието протече доста напрегнато, при повишен тон и размяна на обвинения, казаха участници. Хората около Пламен Юруков и СДС-София са обвинили отново Мартин Димитров, шефа на предизборния щаб Найден Зеленогорски и останалите поддържници на коалицията, че подаряват СДС на Иван Костов.

От другата страна обаче ясно им казали, че който работи против дясната коалиция, помага на БСП и ДПС.

Част от членовете на НС, недоволни от лидера, се събраха снощи на неформална среща в столичния хотел "Шипка". Обсъждана е била атака поне по три направления – срещу Найден Зеленогорски, срещу условията в споразумението с ДСБ и срещу Мартин Димитров, твърдят източници от "Раковски" 134.

По този повод в петък различни членове на НС са настояли партията да напуснат Дора Христова, Иван Кънев, Янко Велев, Димитър Димитров и Николай Гацов.

Дора Христова е зам.-председател на СДС, Янко Велев и Иван Кънев са шефове на сините организации съответно в Хасково и Смолян, Димитър Димитров е депутат от Варна, а Николай Гацов, член на местен партиен клуб в София, през последните дни спретна публична интрига срещу Мартин Димитров във връзка със съдебното дело за регистрацията на новото партийно ръководство.

Да не се търси широка коалиция "на всяка цена"

Преди да се разпусне, НС на СДС реши още да не се търси широка дясна коалиция на "всяка цена".

"Да, ние преговаряме с други партии, но създаването на по-широка коалиция трябва да е подчинено на идеята за бъдещото демократично управление на страната и взаимната полза от общите усилия", каза Димитров.

Въпреки това той обяви, че ратифицирането на предизборното споразумение с ДСБ и разпределението на листите подлежи на промяна при намиране на подходящ политически партньор.

Споделяне

Още по темата

Още от България