СДС остава без регистрация, отива на евроизборите като “Синята коалиция”

СДС остава без регистрация, отива на евроизборите като “Синята коалиция”

Най-вероятно СДС ще остане без регистрация за евроизборите и партията ще ползва резервния вариант да се яви на вота за Европейския парламент като “Синята коалиция”, стана ясно в събота.

Председателят на Софийския градски съд Светлин Михайлов заяви пред Дарик радио, че при дадения срок от Централната избирателна комисия 12 май не вижда процесуалната възможност толкова бързо да бъде насрочено делото, най-малкото със срока, в който едно решение трябва да влезе в сила.

Той допълни, че делото е разпределено и в понеделник ще е на доклад на съдията, който е от “Фирмено отделение” и който ще прецени в какъв срок да насрочи разглеждането му, дали са налице някакви други процесуални изисквания към него или към страните. Чак след това делото да бъде разгледано в установените от закона срокове в открито съдебно заседание, с участието на прокуратурата, след което, ако няма оспорване, да се обяви за решаване и да се постанови решението в сроковете, които са предвидени в закона.

След постановяване на решението, независимо дали то е положително или отрицателно, следва да изтече предвиденият в процесуалния закон седмодневен срок след уведомяването на страните в производството.

“Продължавам да твърдя, че върху българския съд няма и няма да бъде допуснато да бъде оказан натиск, макар че лично смятам, че в настоящия момент има опити за такива внушения от страна на представители на ръководството на СДС", каза още Светлин Михайлов.

Заместник-председателят на СДС Любов Панайотова заяви, че резервният вариант е основният и “ние отиваме на изборите за Европейски парламент като “Синя коалиция". “Нашата листа е от ярки личности - водач е Надежда Михайлова. Спор няма, че тя е от СДС”, добави тя.

Тя обаче не отговори дали СДС е готово да приеме липсата на абревиатурата си във формалните документи на “Синята коалиция", ако това се наложи при регистрацията в ЦИК за Европейските избори.

По повод внесената от бившия, но все още формален лидер на СДС Пламен Юруков и Пламен Радонов регистрация на СДС за самостоятелно явяване в изборите, Панайотова заяви, че не подминава с лека ръка това, което се случва в СДС, но и не разбира подхода на Юруков и Радонов. “Не разбирам твърденията, че искат тази регистрация от съвсем най-дори подбуди тя да бъде като едно подсигуряване. Нека да видим дали техните подбуди ще бъдат наистина толкова добри, след като продължава тази процедура по внасяните допълнителни гласове и подписи”, каза тя.

След като в петък стана ясно, че 800 подписа не достигат за индивидуалната регистрация на СДС, късно следобед Радонов е внесъл около 6000 допълнителни подписа в Централната избирателна комисия. Предстои проверката им за допълванена необходимата бройка от 15 хил. парафа.

Говорителят на ЦИКЕП Бисер Троянов не се ангажира с прогноза какво ще бъде решението на ЦИК за регистрацията на СДС, както и какви са вариантите за регистрация на “Синята коалиция”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?