СДС освобождава част от централата си, но не я дава на Валери Симеонов

НДСВ не дава партера на "Врабча" за НАП, а "Атака" няма да се разширява

СДС освобождава част от централата си, но не я дава на Валери Симеонов

СДС е готова да освободи един или два етажа от централата си на ул."Раковски" 134 в София, но не ги дава на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Това съобщи Филип Кирев, финансов директор на СДС пред Mediapool.

"Решението ни дали ще върнем на държавата един или два етажа ще бъде взето до два месеца и зависи от това дали скоро ще има избори и как ще се развият нещата с Реформаторския блок", каза Филип Кирев. По думите му мотивът за освобождаване на част от сградата е финансов – намаляване на наема, който в момента е 8500 лв.

СДС обаче категорично е против настаняването на друга конкурентна партия в сградата, каквито претенции заяви неотдавна НФСБ на Валери Симеонов. "Представете си, все едно две конкурентни фирми да делят един офис – "Майкрософт" и "Епъл" в една сграда. Няма как да стане", категоричен е Филип Кирев.

Областният управител на София се е видял в чудо да удовлетвори желанията на партийните централи за офиси. Законът го задължава да осигури подходящи помещения на всички парламентарно представени партии, а на тези, преминали един процент на последните парламентарни избори при възможност. "Имам голямото желание да удовлетворя претенциите на всички, но областната управа не е брокерска къща и не разполага с голям избор от имоти", коментира Росен Малинов пред Mediapool.

Интересът на партиите към държавните имоти е голям заради символичните наемни цени – между 3 и 5 лв/кв.м. Размерът се определя със закон, а разликата се дължи от коефициентите, които се определят според местоположението на имота, големината му и годината на построяване на сградата.

Така най-висок наем плащат ГЕРБ - по 5 лв./кв.м за помещенията в административната сграда на НДК, където държат два етажа. За централите си БСП, ДПС и "Атака" дължат по 3.60 – 3.80 лв./кв.м.

Парламентарно представените партии – без претенции и изрядни

Четирите парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака“ са изрядни в плащането на наема за държавните офиси и не са заявили претенции да се разширяват, каза Росен Малинов.

С претенции са партиите, които не минаха 4% за влизане в парламента, но събраха един процент на последните парламентарни избори. Единственото изключение при тях е "Глас народен" на "скакауеца" Светльо Витков. Той се съгласил от раз на апартамент от 60 кв.м на бул."Андрей Ляпчев" в Студентски град. Там офис взе и бившият президент Георги Първанов, но на друга улица и двойно по-голям.

Спор за пари със СДС и ДСБ

Спор за неплатени сметки има областният управител за наемите на ул."Раковски" 134 със СДС и на ул."Кърниградска" с ДСБ. Според Росен Малинов двете партии са единствените, които дължат пари, като неплатените задължения на СДС възлизат на около 110 000 лв.

Двете партии категорично отричат да имат неплатени сметки.

"Няма такова нещо. Държим да сме напълно изрядни. Преди вас други хора ми казаха, че областният управител говори такива неща. Още утре ще му изпратим всички платежни нареждания", каза Светла Добрева, главен административен секретар на ДСБ, пред Mediapool.

СДС пък ще решава спорния въпрос за наема на историческата дата 9 септември. Тогава ще имат среща с областния управител Росен Малинов.

"Проблемът възниква през февруари 2009 г., когато изтече 10-годишният договор за наем на сградата. Бяхме подали молба за удължаването му още през 2008 г., но той бе сключен през 2010 г. със задна дата", каза Филип Кирев. Той обясни натрупаното задължение за периода от фактическото подписване на договора до февруари 2009 г., когато той изтича. Задължението се генерира от разликата в наема. До февруари 2009 г. е 1500 лева на месец, а с новия договор става 8500 лева.

По сметки на СДС така са се натрупали около 97 000 - 98 000 лева. Междувременно шестият етаж на сградата протича и се налага ремонт, за който са платени над 100 000 лева. Тези разходи бяха признати от държавата, но имахме спор за 2-3 хиляди лева, които дадохме за боя, а държавата не ги признава за капиталов ремонт, каза Филип Кирев. По думите му това е причината все още да не е подписан договора за приспадане на парите за ремонта от тези за наема.

НДСВ пък се съди с държавата

Въпреки че още през лятото на 2012 г. правителството на ГЕРБ реши НДСВ да освободи партерния етаж от сградата на ул."Врабча", за да може там да се нанесе дирекция "Големи данъкоплатци" на Националната агенция по приходите, царистите още не са го направили.

Причината е, че те обжалват правителственото решение в съда, като до този момент съдът не се е произнесъл с окончателно решение по случая, каза Росен Малинов.

Кунева иска поне 300 квадрата на партера, в центъра и със зала

Най-претенциозни се оказали "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и НФСБ на Валери Симеонов.

Първоначално на партията на Кунева бил предложен апартамент от 150 кв.м на третия етаж на ул."Лавале" в близост до централата на БСП на "Позитано" 20. Жилището обаче не им харесало, защото нямало зала и не било на партер, обясни Росен Малинов. Втората му оферта е за партерен апартамент в жк."Изток", като до този момент няма отговор от Меглена Кунева, с което Малинов смята проблема за решен.

По сложно стоят нещата с НФСБ на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, който си харесал етаж от централата на СДС на "Раковски" 134. По думите на Малинов той им обяснил, че това няма как да стане, защото част от сградата е реституирана, а за другата СДС има договор, който изтича през 2015 г. Затова му предложих помещения в Търговския дом срещу Съдебната палата, но те не му харесаха, защото били малки и в лошо състояние, обясни Малинов.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?