СДС пак ще издигне партиен член за кмет на София

Кандидатът за кмет на София ще бъде член на СДС, заяви говорителят на партията Николай Младенов, след тричасово съвещание на "Раковски"134. В него участваха членовете на НИС, софийското ръководство на партията и депутати. В петък търсенето на син кандидат-кмет ще продължи. Младенов заяви, че изобщо не е обсъждана възможността СДС да подкрепи Стефан Софиянски, защото няма промяна в позицията на партията да издигне собствен кандидат в столицата.

Междувременно, поради липсата на окончателно решение за номинация, планираното събрание на областното ръководство на дясната партия се отложи.

По думите на Младенов, дошлите в централата на СДС днес единодушно подкрепили лидера Надежда Михайлова, която в петък оттегли Пламен Орешарски от кметската надпревара заради "безпринципна" среща с шефа на "Нове холдинг" Васил Божков. Орешарски напусна и зам.председателския си пост в НИС на СДС.

Партията напусна шефът на столичния общински съвет Антоан Николов, който е бил заедно с Орешарски на срещата. С акцията си Николов изпревари с часове събирането на софийската организация, която трябваше да вземе решение.

Също в петък от предизборния щаб бе съобщено, че оставките си от всички постове в партията е подал и Петър Стоянович, за когото също се твърди, че е присъствал на срещата. Стояночив, считан за един от най-близките на Михайлова хора, бе шеф на предизборния щаб на Орешарски, международен секретар на СДС и зам.председател на софийската организация.

Днес в."Новинар" съобщи, че лидерът на СДС Надежда Михайлова е убеждавала Стоянович да остане международен секретар на партията и заместник на Евдокия Манева в София.

Запитан следобед от журналистите за съдбата на колегата си, говорителят Николай Младенов съобщи, че в НИС на СДС няма депозирани оставки от страна на Петър Стоянович. От предизборния щаб обаче потвърдиха петъчното си съобщение, че тогава решението на Стоянович е било да се оттегли.

Младонев съобщи още, че на днешната сбирка на "Раковски"134 не е обсъждана идеята на синята лидерка още преди местните избори да се свика извънредна Национална конференция на партията. Утре НИС ще дебатира въпроса, а Националният съвет ще вземе решение на 22 юли. Младенов отрече възможността евентуална конференция да даде мандат за влизане на СДС във властта в коалиция с управляващите НДСВ и ДПС.

В сряда лидерите от СДС-София и депутати ще имат среща с общинските съветници от партията, във връзка с излъчването на председател на фракцията в София, след като Антоан Николов подаде оставка като партиен член и председател на столичния общински съвет. Николов вече ще бъде независим съветник.

Младенов не можа да обясни защо е необходим повторен избор, тъй като сините общинари днес вече се събраха и избраха за съпредседатели на групата Мария Харбова и Кристиан Картаршалъков, които досега бяха заместник-председатели на Столичния съвет.

"Антоан Николов зае една достойна позиция, която ние всички уважаваме", каза говорителят на СДС по повод оставката на Николов.

По-рано през деня самият Николов определи случилото се с Пламен Орешарски като активно мероприятие, но не посочи организаторите и главните изпълнители в него.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?