СДС плашат Станишев с протест, ако не помогне на София за боклука

СДС плашат Станишев с протест, ако не помогне на София за боклука

Правителството да спре конфронтацията си със Столичната община и да помогне за разрешаването на кризата с боклука, призоваха от СДС.

В противен случай може да се стигне до протест, предупреди лидерът на СДС Петър Стоянов във вторник след редовното заседание на НИС на СДС. Според него на този протест трябва ясно да бъде изразено желанието и мнението на софиянци, че този въпрос трябва да бъде решен и да не се превръща в играчка между политици, още по-малко в терен за надмощие между премиера Сергей Станишев и столичния кмет Бойко Борисов.

Така СДС стана първата политическа сила, която публично заяви подкрепа за столичния кмет Бойко Борисов, който обвинява правителството и парламента, че не правят нищо за решаване на кризата. Според управляващите обаче Борисов се опитва да прехвърля задълженията си към други институции.

Борисов благодари за подкрепата, но предпочита да няма протести

“Благодаря на г-н Стоянов за подкрепата. Вече 15 години има едно престъпно бездействие от страна на всички институции по този въпрос и особено на последните две правителства. Аз се радвам на всяка подкрепа, която идва в посока разрешаване на този изключително тежка криза”, коментира за Mediapool Бойко Борисов.

Той съобщи, че двамата със Стоянов по време на срещата си преди месец са обсъждали въпроса за кризата с боклука на София и тогава лидерът на СДС е обещал съдействие.

“Освен на г-н Стоянов, лично искам да благодаря и на г-н Николай Камов, на г-н Каракачанов, на г-н Дилов и на г-н Сидеров, които ми се обадиха и ми обещаха подкрепата си за решаване на кризата”, съобщи още Борисов.

По време на срещата си с инициативния комитет на Елин Пелин в края на месец ноември кметът на София Бойко Борисов заяви, че околните общини не трябва да прекаляват протестите, защото софиянци могат да направят същото. Трябва да се знае, че до 15 януари, когато се изчерпи капацитета на площадките за временно балиране на сметта, София ще се вдигне на митинг. Боклукът не е само на софиянци, а и на всички приходящи в София”, каза тогава пред кметовете на Габра и Елин Пелин Борисов.

Но сега той заяви, че не иска да се стига до протестни митинги, за да не противопоставят населените места едно на друго.

Столичният кмет добави, че подозира политическа намеса зад организираните протести във врачанското село Ракево през последните дни, но не уточни кои партии стоят зад тях.

СДС ще внася парламентарни питания

Очевидно въпросът с боклука не може да бъде решен от Столичната община, заяви по-рано Петър Стоянов и съобщи, че СДС ще внесат парламентарни питания към министър – председателя Сергей Станишев и към министрите Емел Етем и Джевдет Чакъров за това как Министерският съвет ще се ангажира с решаването на въпроса.

Стоянов каза, че СДС са възмутени от нежеланието на правителството да съдейства за решаването на кризата с боклука и създадената конфронтация след последните изявления на Станишев.

Миналата седмица премиерът писмено отказа на Бойко Борисов създаването на национален кризисен щаб за столичните битови отпадъци и упрекна кмета в липса на конструктивизъм и конкретни действия.

По думите на Петър Стоянов три са вариантите за действие на кабинета: да демонстрира съпричастност, като покаже, че това е национален проблем, да помисли за дофинансиране или да помогне с предоставяне на държавни терени.

Лидерът на СДС излезе и с конкретно предложение - при търсенето на площадка за столичния боклук да се помисли за използването на военни поделения, опразнени от войскови части.

“Само след един месец софиянци ще разберат какво е да няма депо за отпадъците на София” , каза Стоянов, според когото проблемът с намирането на площадка за съхранение на боклуците трябва да се реши максимално бързо.

Преди седмица след заседанието на Националния изпълнителен съвет, от СДС определиха работата на Бойко Борисов като незадоволителна и го призоваха да търси по тясно сътрудничество с Столичен общински съвет за решаването на кризата с боклука. Тогава политическото ръководство на партия заяви, че Борисов не е направил все още нищо, за да реши този проблем и само прехвърля отговорност върху другите институции.

Обществен съвет ще номинира десния кандидат-президент

По повод идеята за създаване до края март на обществен съвет, който да номинира кандидатура на общ десен кандидат за президент, Петър Стоянов каза, че съветът несъмнено ще има важна роля при издигането на кандидатурите, но окончателното решение трябва да бъде политическо.

В същото време заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев заяви след заседанието на партийното ръководство, че представителите на десните сили са обсъдили основните критерии във връзка с профила на кандидата за президент.

Беше приет проектодокумент, вероятно на следващата среща той ще бъде подписан, добави Методиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?