СДС пледира за по-ниски данъци и административни съкращения в бюджет 2005

СДС ще настоява в бюджет 2005 да залегнат по-ниски данъци, съкращение на административните разходи и 10% икономически ръст за догодина. Дискусиите по бюджета на държавата за 2005-та, данъчните промени, както и проблемите на сигурността и здравеопазването бяха определени като приоритети на СДС за новия политически сезон, след първото съвместно заседание на НИС и на ръководството на парламентарната група на партията.

СДС вече обяви своята икономическа програма и ще я защитава при обсъждането и приемането на данъчните закони и бюджета, напомни заместник-председателят на парламентарната група на партията Валентин Василев. Ще настояваме да се заложи 10 % растеж на БВП, защото българската икономика има резерви за това, каза Василев.

Според дясната партия, в проектобюджет 2005 трябва да бъде заложено на по-висока събираемост на данъците и съкращаване на излишните административни разходи.

От СДС оценяват като все още ниска събираемостта на данъците на фона на контрабандните канали и високия процент сива икономика.

Административни разходи могат да бъдат съкратени с около 3-4%, смята Валентин Василев, с което ще се освободят допълнителни средства за образование, здравеопазване и сектора на сигурността. По думите му, през последните три години администрацията се е увеличила изключително, има много излишни и дублиращи се функции в министерствата. "Държавата се изтегли почти изцяло от икономиката, някои функции се поеха от неправителствения сектор, но в същото време няма намаляване на администрацията," каза Василев.

От дясната партия повториха предложенията си корпоративният данък да намалее на 10%, а не на предвижданите от правителството 15 на сто, ДДС да падне от 20 на 18%, а данъците върху общия доход да се намалят средно с 5 процента.

Лидерът на партията Надежда Михайлова определи като политически РR за нов, по-висок пост предложението на финансовия министър Милен Велчев за политически консенсус за финансирането на образованието. Тя риторично попита защо финансовият министър се занимава с проблемите в тази сфера и констатира, че финансирането на сектора не може да се разглежда отделно от проблемите в него.

Михайлова напомни, че проектобюджет 2005 ще даде отговор на въпроса за мястото, което сегашното правителство отрежда на образованието и допълни, че не е логично финансовият министър да не може да реши проблема с финансирането на сектора.

Партийните задачи на "Раковски"134 през новия политически сезон ще бъдат представянето на втората част от управленската програма на партията, както и срещата на десните сили през ноември. На първото заседание на Националния съвет на СДС ще се обсъждат подробности, свързани с организацията на тази среща.

Споделяне

Още от Бизнес