СДС подготвя фасадни промени в ръководството

Лукарски най-вероятно ще стане заместник-председател

СДС подготвя фасадни промени в ръководството

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще удържи на даденото преди два месеца обещание и няма да се яви на избори за председателския пост в партията, но се очаква да стане неин заместник-председател, коментираха източници от партийната централа пред Mediapool. Насрочената за събота национална конференция се очаква да излъчи за лидер на СДС д-р Антон Койчев, а досегашният главен секретар Филип Кирев да запази поста си.

По всичко личи, че промените ще са козметични, за да се тушира създалото се напрежение между двата лагера в СДС – този на Лукарски и антуража му срещу вътрешната опозиция. Едните и другите се обвиняваха взаимно в апаратни интриги и манипулации, което предизвика шумни скандали и дори сбивания на предходни форуми на СДС.

Всичко това принуди Лукарски за признае необходимостта от "освежаване" на ръководството.

Особено драматично бе заседанието на НИС на СДС през месец май, когато вътрешната опозиция поиска оставката на председателя, но той не подаде. Преди самото заседание пък ръководството се опита да осуети сценария на недоволните, като опита да  изключи няколко партийни структури. В крайна сметка това не се случи, а бележитото заседание на НИС завърши с обявлението, че "опозицията" ще организира своя конференция, на която ще избере нов лидер. Ръководството отвърна, че тя няма да е легитимна. Седмици по-късно обаче разбирателство бе постигнато, в резултат на което Лукарски обяви, че няма да се кандидатира за председател.

"За председател обеща да не играе, но за зам.-председател нищо не е обещавал". Така се шегуват опозиционно настроените съпартийци на все още настоящия лидер. По думите им, през месец май той и "тези около и зад него" са разбрали, че трябва да има козметична смяна "на върха", за да не се нагнетява напрежение и най-вече партията да има "по-чисто лице преди изборите". Ето защо, според тях, изборът бил ясен и това най-вероятно за нов лидер ще бъде излъчен председателят на СДС-София д-р Антон Койчев.

Койчев оглави софийската партийна организация в началото на миналата година и до момента е бил лоялен на ръководството.

Срещу него се изправя бившият депутат Румен Христов, който заедно с кмета на Карлово Емил Кабаиванов оглави опозицията срещу Лукарски. Хората, близки до ръководството, тогава твърдяха, че искащите оставката им са близки до ГЕРБ.

"В крайна сметка, който и да бъде избран за лидер на СДС, той няма да бъде особено далечен от ГЕРБ", твърдят представители на партията. Те обаче очакват превес да вземе сценарият на Лукарски и компания, които имат една цел -"такова ребрандиране за местните избори, че СДС да опита да изглежда алтернатива, а всъщност да бъде удобен партньор на ГЕРБ".

Очаква се след като Съюзът промени ръководството си, да вземе и "съдбовните" решения, анонсирани от Лукарски, а именно – дали да търси коалиция с НФСБ на Валери Симеонов и други националисти или да опита да преговаря с новото обединение "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелените").

Настроенията в СДС са партията да намери начин за излаз към властта, тоест коалиция с ГЕРБ, а това означава да бъде предпочетен евентуален съюз със сегашните съуправляващи от НФСБ, които междувременно се нанесоха в партийната централа на СДС на "Раковски" 134 в София.

Споделяне

Още от България