СДС поиска оставката на новия шеф на “Топлофикация”

Градското ръководство на СДС - София призова в понеделник изпълнителният директор на  столичното парно Наско Михов да си подаде оставката до сряда, тъй като е показал “пълна неадекватност” при управлението на дружеството.  Според сините общинари след малко повече от два месеца управление Михов само е задълбочил кризата в столичното парно като в момента тече процес на свръхцентрализация.  

СДС – София заявиха, че Наско Михов е подписал договор с консултант без знанието на Съвета на директорите на дружеството. По този начин се подменя властта на избраните от СОС представители в Съвета на директорите”, каза Стефан Иванов. 

Михов призна, че е подписал договор с 65-годишния Александър Обущаров, изпълнителен директор на столичната топлофикация до 1996 г. Той е “доказан експерт”, “доказан авторитет”, каза Михов и допълни, че разчита на неговата помощ. Той обаче отхвърли твърденията, че властта в дружеството е подменена, тъй като Обущаров е изкарал инфаркт и с байпас.  

Заради управлението на Михов много хора вече са напуснали “Топлофикация”, предупредиха от СДС и дадоха за пример главния счетоводител и шефа та IT-отдела на дружеството. Още опитни хора също се готвели да напускат, сред тях имало и шефове на топлорайони.  

От СДС призоваха Румен Овчаров и градската организация на БСП да оттеглят Михов от поста. 

Според друга неофициални информация на СДС има огромна криза и между различните нива на управление в дружеството като новото ръководство вече си е избрало фаворити и им раздало коли, шофьори и други придобивки. Разделението на служителите е на принципа “свой-чужд”, поясниха сините.  

По този повод Михов каза, че с негова заповед е прекратено ползването на персонални служебни автомобили и това става с предварителна заявка. В същото време потвърди, че заместникът му, който е от Перник, всеки ден идва и си отива от работа със служебна кола. Това обаче не били прекомерни разходи за сметка на абонатите, тъй като нямало разлика дали идва от Перник или “от другия край на София”.  

СДС предупреди, че ако до сряда Михов не даде оставка, ще бъде внесено искане за извънредна сесия на СОС за “Топлофикация”, на която ще бъде представено искане за освобождаването му от поста. “Няма разлика между мениджмънта на Вальо – Топлото и Михов от гледна точка на прозрачността в управлението на “Топлофикация – София”. Ако дружеството не започне да се управлява адекватно, няма гаранция ще го има през следващия отоплителен сезон”, заяви председателя на бюджетната комисия в СОС Иван Нейков.  

По друга неофициална информация на СДС софийското парно е загубило делото пред арбитражния съд за произведеното количество енергия от комбиниран способ.  

По повод критиките на СДС Наско Михов заяви, че годишният финансов отчет на дружеството е готов и бил внесен при секретаря на Съвета на директорите. Той бил готов и с идеите за развитие на “Топлофикация” и как затъналото в дългове предприятие да си стъпи на краката, но те първо трябва да бъдат одобрени от Столична община и от Министерството на икономиката и енергетиката, които са собственици на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България