СДС поиска оставката на шефа на НСО

СДС поиска оставката на шефа на Национална служба "Охрана" (НСО) ген. Владимиров. В сряда парламентарната група на сините призова президентът Георги Първанов да поеме политическа отговорност за скандала в службата и да поиска оставката на Владимиров, а генералът да поеме професионалната отговорност и да си я подаде.

Преди ден, след заседание на НИС на дясната партия зам.шефът на СДС Емануил Йорданов коментира нерегламентираните контакти на охранители от НСО с различни групировки и съмнителни лица с думите, че президентът Първанов трябва да каже дали директорът на НСО да подаде оставка. Продължава практиката на държавния глава да не отговаря на важни въпроси за обществото, които са от неговата компетентност, каза Йорданов.

Днес от СДС вече директно настояха Първанов да поеме отговорност за пряко подчинената му служба и да уволни ген.Владимиров.

Сред засечените държавни бодигардове, които работят за съмнителни групировки, бяха и хора от екипите, охраняващи президента, председателя на парламента и главния прокурор на републиката.

На въпрос какво разбира под поемане на политическа отговорност, депутатът Йордан Бакалов обясни, че Първанов трябва да даде обяснение на обществото за случващото се в НСО и мерките, които предприема в службата на негово подчинение. Колегата му Васил Василев отново изрази притеснение от факта, че президентът продължава да мълчи и да бездейства.

Освен оставката, днес СДС ще поиска от парламентарната вътрешна комисия да покани за изслушване по скандала ген. Владимиров още на следващото си заседание.

Пред Дарик радио председателят на комисия Владимир Дончев коментира, че би подкрепил подобно искане, защото дейността на службите трябва да бъде контролирана от парламента. Малко преди това Йордан Бакалов напомни, че НСО е единствената служба, която не подлежи на парламентарен контрол, защото за нея няма закон.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?