СДС поиска ревизия на столичния бюджет за 2009

СДС поиска ревизия на столичния бюджет за 2009
Пълна ревизия на столичния бюджет за 2009 г. и неговото увеличаване със 113 милиона лева поискаха във вторник общинските съветници на СДС в София. Според тях за поредна година администрацията на кмета Бойко Борисов внася подценена финансова рамка, която не решава окончателно нито един голям проблем.

В четвъртък Столичният общински съвет (СОС) трябва да гласува окончателно бюджета за тази година.

По думите на зам.-председателя на финансовата комисия Иван Нейков (СДС) мнозинството от ГЕРБ се готви да гласува "един много лесен за администрацията бюджет". СДС виждат големи резерви в събираемостта на данък "сгради", еднократния данък при възмездно придобиване на имоти, приходи от реклама, наеми, от срочни депозити и такси за издаване на строителни разрешителни.

През увеличаването на приходите от тези пера, според плана на СДС, общият бюджет ще нарасне до 1.12 милиарда лева при сега заложени около 1 млрд. лева.

"Миналата година заявихме на администрацията, че вкарват твърде подценен бюджет и това се потвърди. През тази година ще е същото", коментира общинският съветник Владимир Кисьов, бивш шеф на СОС. От "Раковски" 134 настояват генерираните допълнителни приходи да бъдат похарчени "ударно" за окончателно разрешаване на някои от залежалите проблеми в града.

"Важни проблеми на София, за които бе заделен ресурс през 2008 г., не бяха изпълнени. Ние настояваме през бюджет 2009 те да бъдат решени", заяви Нейков.

Статистиката сочи, че от заделени 3 млн. лева, кметството е изразходило едва 0.6 млн. лева за ремонт на гробищните паркове. От предвидените 3 милиона лева са изхарчени едва 1 млн. лева за междублоковите пространства, които са в плачевно състояние. Въпреки отделените пари, не е даден старт на проекта за разширяване на центъра за работа с деца в София.

"Това показва, че пари има, но няма капацитет за тяхното усвояване", добави Нейков.

Освен реализацията на тези програми, СДС ще настоява за увеличаване на парите за ремонт на тротоари, на средствата по програма "Асистент за независим живот", строеж на два общински хосписа и две спортни площадки за целогодишна употреба, пълна подмяна на обзавеждането в детските градини и училищата, започване на програма за озеленяване на "Люлин", реконструкция на Северния и Западния парк, пускане на безжичен Интернет в по-големите паркове.

"Така предложеният бюджет за 2009 г. е обърнат изцяло към администрацията, а не към хората. Този бюджет няма нищо общо и с Общинския план за развитие. Ние не можем да разберем как с тези планове за София ГЕРБ смята да се яви на избори", коментира Иван Нейков.

ГЕРБ от своя страна твърдят, че основните приоритети на техния бюджет са екологията, строежът на метрото, детските градини и усвояването на европейски фондове. БСП също разкритикува внесения проектобюджет. Със сходни на СДС мотиви червените предложиха увеличаване на приходната му част с около 50 милиона лева.

Споделяне

Още от Бизнес