СДС поиска създаванe на комисия за държавна прозрачност

СДС предложи в понеделник създаването на комисия за държавна отчетност и прозрачност към Министерския съвет като алтернатива на създадената неотдавна комисия за анализ на цените.

Държавно-обществената консултативна комисия за анализ на цените е опит за скриване на истинските причини за тяхното увеличение. Тези причини са по-високите акцизи, вдигнати предсрочно от тройната коалиция, договорът с "Газпром", предлагащ по-висока цена на природния газ, поскъпването на винетките и екотаксите, заяви евродепутатът и зам.-председател на СДС – София Мартин Димитров.

Комисията за анализ на цените бе създадена с решение на Министерския съвет  в четвъртък миналата седмица с идеята да наблюдава и анализира цените на потребителските стоки и услуги, както и да предотвратява опити за необосновано ценообразуване от недобросъвестните търговци след присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Комисията оглави министърът на икономиката и енергетика Румен Овчаров, който лансира идеята за създаването ѝ в края на миналата година.

“Една такава комисия няма какво да свърши. Ако в България има пазарна икономика, за какви спекулации на цените говорим. Нека първо държавата да си свърши работата в държавните предприятия”, коментира Димитров.

От СДС изразиха опасение, че комисията на Овчаров ще доведе до корупционен натиск върху определени производители. Според тях е направена първата стъпка към държавно определяне на цените и държавни предприятия.

Според синята партия предлаганата от тях структура може като начало да се занимае с цените на услугите на “Топлофикация – София”, както и с договора за строежа на АЕЦ “Белене”.

Споделяне

Още от България