СДС поиска среща с премиера, за да се оплаче от избирателната комисия

Емил Кабаиванов

СДС с лидер Емил Кабаиванов заедно с Обединените земеделци, БСДП и РДП поискаха в четвъртък среща със служебния министър-председател Марин Райков, защото, според тях, те са парламентарно представени партии.

Повод за настояването за срещата е отказът на ЦИК да разгледа искането им комисията да ги включи в разпределянето на местата в секционните и районните избирателни комисии.

Мотивът на четирите партии е, че Мартин Димитров и Иван Костов са им откраднали марката "Синя коалиция".

От партията на Кабаиванов и техните партньори настояват Централната избирателна комисия да заличи като представител в Синята коалиция от името на четирите партии Мартин Димитров и на негово място да бъде записан действащият председател на СДС Емил Кабаиванов, както и местата в СИК и РИК да бъдат разпределени поравно между петте партии, учредителки на коалицията.

"На тези наши искания ЦИК отказа да отговори", каза Кабаиванов. В сряда вечер комисията постанови отказ от вземане на решение по казуса. Кабаиванов заяви, че вече са подготвили и днес ще внесат жалба до Върховния административен съд срещу решението на ЦИК.


Според Кабаиванов арбитър в този спор е трябвало да бъде ЦИК, но тя е избягала от отговорност, сега ще бъде ВАС.

Като парламентарно представени партии ние искаме среща със служебния премиер Марин Райков, който пое ангажимент за честни избори и като министър-председател не трябва да допуска подмяна на политическото представителство, заяви Петя Ставрева от Обединените земеделци.


Емил Кабаиванов поясни, че в момента Синята коалиция се представлява от Иван Костов и Мартин Димитров като физически лица. Председателят на РДП Захари Петров заяви, че преди две седмици е имало среща на представители на петте партии, на която е взето решение за замяната на Мартин Димитров като представляващ коалицията с Емил Кабаиванов и на тази сбирка е присъствал и представител на ДСБ.

С представителството на Иван Костов и Мартин Димитров като физически лица продължава опитът да се приватизира този политически субект, каза Кабаиванов. Петя Ставрева добави, че Костов и Димитров узурпират и на практика подменят представителството на земеделците и демократите в изборните комисии.

Споделяне

Още от България