СДС посочи сигурността като основен приоритет за 2004

СДС определи вътрешната и външната сигурност на страната като основен приоритет на политическия дебат през новата 2004 година.

Външната сигурност на страната в момента може де се разглежда през призмата на събитията в Ирак и участието на България в коалицията срещу тероризма, каза говорителят на партията Николай Младенов. Той заяви, че СДС е решен България да не отстъпва от позицията си на участник в антитерористичната коалиция.

"Ако сега страната промени решението си, каквито гласове се чуват от лявата част на политическия спектър, това би обезсмислило трагичната смърт на българските военнослужещи в Ирак", заяви Младенов.

На 27 декември при атентат срещу българския лагер в Кербала загинаха петима военнослужещи.

България има задължение да не променя позицията си, защото заплахите от тероризъм не са ограничени в един или друг регион на света, но правителството е длъжно да обясни смисъла на българското участие в антитерористичната коалиция и да отстоява политическата позиция, приета от Народното събрание, смята НИС на СДС.

Говорителят на партията подчерта, че СДС настоява комисията по външна политика, отбрана и сигурност чието заседание по повод трагичния инцидент в Кербала преди новогодишните празници беше отложено, да се проведе в най-кратки срокове.

Младенов припомни, че представителите на партията в комисията ще предложат да бъде създадена постоянна подкомисия, която да поеме осъществяването на парламентарния контрол за участието на страната ни следвоенните процеси в Ирак.

"Подкомисията може да разгледа и всички други участия на български контингенти зад граница и да се ангажира с по-дългосрочни анализи и препоръки за оптимизиране на участието на България с военни контингенти зад граница", обясни Николай Младенов.

Той допълни, че подкомисията би могла да разгледа и въпроси, свързани с модернизацията на българските въоръжени сили с оглед на това, че План 2004 приключва и той трябва да бъде заместен от нов стратегически документ.

Шефът на комисията по външна политика, отбрана и сигурност Венко Александров от НДСВ се изказа против създаването на подобна подкомисия. Неговото мнение сподели и депутатката Гергана Грънчарова, също от НДСВ.

Сигурността трябва да бъде разглеждана до голяма степен и вътре в страната, посочи Николай Младенов. На първото пленарно заседание през 2004 г. СДС ще настоява правителствената стратегия за борба с престъпността да бъде внесена в Народното събрание и да бъде обсъдена, допълни той.

Споделяне

Още от България