СДС предлага 10 на сто корпоративен данък

СДС предлага 10 на сто корпоративен данък

Пакет от предложения за намаляване на данъчната тежест в България, които да влязат в сила от 1 януари 2007 г., е внесъл СДС в Народното събрание, съобщи пред журналисти народният представител от ОДС Мартин Димитров.

Внесените промени предвиждат корпоративният данък да падне от 15 на сто до 10 на сто, да се премахне сегашният 7-процентен налог върху дивидентите, както и  да се намали осигурителната тежест с 6 на сто от настоящите 36,5 на сто. Предлага се още необлагаемият месечен доход да е 200 лв., а за сумите над тези приходи да има единна ставка от 17 на сто.

Според Димитров по-значителното намаляване на данъците е възможно  заради очертаващия се огромен бюджетен излишък за 2006 г. в размер на 2-2,5 млрд. лв. По думите му след приемането на предлагания от сините пакет данъчни промени в средното българско семейство ще остават около 800 лева повече годишно, икономиката ще достигне растеж с около 10 на сто, а сивата икономика ще се свие. Така ще се увеличат още вътрешните и външните инвестиции и значително ще намалее безработицата.

Всички тези предложения ще струват на хазната около 420 милиона лева, което е по-малко от една пета от бюджетния излишък, отбеляза икономистът.

Данъчните промени са наложителни и заради приемането ни в ЕС от 1 януари 2007 г., когато ще се увеличат акцизите върху горивата и ще бъдат въведени акцизи върху тока, кокса и въглищата, каза още Мартин Димитров. Като цяло през 2007 г. поради увеличените акцизи и други фактори, цените в

България ще нарастват, а страната ни ще продължава да бъде най-бедната в ЕС. Това вероятно ще предизвика и евроскептицизъм, прогнозира ОДС-депутатът.

В предложения пакет от данъчни промени СДС вижда нова ценност за обединение на десноцентристките партии, заяви Димитров. Той отбеляза, че за приемането на промените ще се търси подкрепа и от партиите от управляващата коалиция.

Споделяне

Още от Бизнес