СДС предлага да се отмени спирането на проучването и добива на шистов газ

СДС предлага да се отмени решението за спиране на проучването и на добива на шистов газ. Това съобщи на пресконференция на Градската организация на партията депутатът от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев, цитиран в неделя от БТА.

Сините настояват правителството да внесе доклад, в който да се представи оценка на прилагането на технологията хидрофракинг досега, и да се види има ли вреден ефект върху екологията и здравето на хората, каза Тошев и уточни, че тя е прилагана 50 години в страната ни.

От партията обаче настояват Министерският съвет да се въздържа от даването на решение за добив на шистов газ, докато не се реши въпросът със закон.

Според Лъчезар Тошев решението за спирането на проучването и на добива на шистов газ е "празен текст", който е с пожелателен характер.

Иван Сотиров от Градската организация на СДС посочи, че в краткия дебат по този въпрос няма нито един сериозен аргумент да не се направи проучване за това какви залежи на собствено гориво има страната. Той добави, че въпросът е геополитически.

Общинският съветник Владимир Кисьов попита защо не се представят пред обществеността писмата на минно-геоложкия институт за използването на тази технология в България. Той допълни, че сините съветници в София ще се обявят категорично против увеличаването на цените на парното отопление, докато правителството на ГЕРБ и народните представители не вземат мерки за едно безопасно и нормално проучване на енергийните залежи в България.

Кисьов добави, че трябва да се търсят диверсификация и алтернативи на енергийните източници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?