СДС предлага електронно гласуване за изборите

СДС внесе в петък законопроект за електронното гласуване. От парламентарната трибуна лидерът на партията Мартин Димитров съобщи, че по предварителни оценки привлечените по този начин допълнителни гласове могат да достигнат половин милион. Законопроектът получи и подкрепата на българи зад граница, обединени в Съюз на българите по света "Бъдеще", които дадоха и някои препоръки по техническата организация на електронния вот.

Лидерът на СДС заяви, че целта на електронното гласуване е да се разшири гражданското участие в изборите чрез привличане на младите избиратели, на тези със специфични физически потребности или заболявания. Той добави, че над 1 млн. българи живеят в чужбина и така те ще получат право да участват в изборите.

Димитров каза, че по отношение на процедурите електронното гласуване е сигурно и надеждно, колкото това с хартиени бюлетини и не по-малко надеждно от широко прилаганото по света дистанционно гласуване по пощата. Димитров допълни, че разходите за подаване и обработка на един глас при електронно гласуване в момента са съизмерими с тези при гласуването с хартиени бюлетини, а в бъдеще ще паднат под тях.

Лидерът на СДС даде пример, че в Холандия над 95 на сто от избирателите гласуват електронно в контролирана среда, а в Латвия всички имат достъп до електронно гласуване чрез банкови смарт карти. Електронно се гласува на избори и референдуми в някои кантони на Швейцария, в Англия, Ирландия, Франция, Швеция, Германия, Испания и САЩ. Дори в Мексико, Бразилия и Индия има въведено електронно гласуване.

Димитров упрекна тройната коалиция, че промяната на изборното законодателство закъснява. "Закъснението е единствено по вина на тройната коалиция, което ни кара да се съмняваме в желанието БСП, ДПС и НДСВ да въведат мажаритарност и на тези избори", коментира Димитров.

Съюзът на Българите по Света "Бъдеще" припомни, че от самото си създаване през 2005 г. настоява за въвеждане на електронно гласуване. Отхвърлянето на това предложение ще бъде изтълкувано еднозначно като злонамерен акт спрямо избирателите.

Препоръките на съюза са да се прецизират механизмите за получаване на пароли за достъп до сайта за електронно гласуване. Според текста паролите за гласуване се изпращат с препоръчана поща на адреса посочен от желаещия да гласува електронно.

За съжаление, българската администрация няма практика да изпраща кореспонденция на адрес извън територията на България. Тя трябва да бъде задължена законодателно да го направи независимо от страната, в която подателят желае.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?