След шума около случая "Йордан Опиц"

СДС предлага вече отменени от КС текстове за разширена "неизбежна" самоотбрана

Емил Кабаиванов (вдясно)

Ръководството на СДС начело с председателя на партията Емил Кабаиванов представи във вторник идеите си за промяна на Наказателния кодекс, които разширяват неимоверно възможностите за "неизбежна самоотбрана" при нахлуване в имот частна собственост. Подобни предложения станаха особено популярни около медийната кампания в защита на Йордан Опиц, който застреля човек и бе осъден на пет години затвор и присъдата бе потвърдена и от последната инстанция - Върховния касационен съд.

 

Идеята на дясната партия е гражданите да получат право да защитават всяка своя недвижима частна собственост, а не само жилището си, както е по сегашния регламент

 

СДС настоява да се даде право на собствениците да убиват хладнокръвно, т.е. да превишат напълно съзнателно пределите на неизбежната самоотбрана, ако някой влезе в апартамента, къщата им, двора им, нивата им и всякакви други видове имоти. Подобни права се предлагат и при нападение в обществения транспорт.

 

През 1997 година обаче Констатуционният съд отмени http://www.constcourt.bg/Pages/Document/default.aspx?ID=419 текстове в същия смисъл, които бяха гласувани от тогавашното мнозинство на ОДС.

 

"По-този начин даваме правото на всеки, когато е застрашен в своето жилище, офис и стопански постройки, да опазва своя живот и собственост, без да бъде застрашен от обвинение в превишаване на правата си за "неизбежна" отбрана. Не може защитаващият се гражданин да има по-малко права от престъпника”, коментира във вторник лидерът на СДС Емил Кабаиванов, цитиран от партийния пресцентър.

Съпредседателят на парламентарната група на Синята коалиция Мартин Димитров заяви пред Mediapool, че е запознат с предложенията на сегашното партийно ръководство. Той обаче напомни за решението на КС от 1997 година. Той заяви, че депутатите все още не са обсъдили предложенията и не може да каже дали ще бъдат подкрепени. Димитров заяви, че напълно подкрепя отменените преди 15 години текстове, а не проекта във вида, в който сега се внася.

 

В първата година от управлението си ОДС приема промени в Наказателния кодекс, които имат за цел да дадат по-големи права на гражданите за защита срещу увеличаващата се битова престъпност. Подобни мотиви изкарва и Емил Кабаиванов сега.

 

Съдът обаче отхвърля като противоконституционна възможността за превишаване на неизбежната самоотбрана, ако това се случи във вилен или стопански имот. КС отхвърля и възможността на превишаване на правото на самоотбрана, ако нападението е в транспортно средство.

 

Така решението на КС реално обезсмисля проекта на Емил Кабаиванов.

 

Още през 1997 година магистратите посочват, че неприкосновеността на частната собственост е основно конституционно право на гражданите, но с много по-голяма тежест е правото на живот, което е исконно човешко право, гарантирано от Международния пакт за защита на гражданските и политическите права.

 

 "Като изключва в тези разпоредби превишаването пределите на неизбежната отбрана, независимо от характера и опасността на защитата, законодателят прави допустимо отблъскването на нападението с нанасяне на вреди, които са прекомерни и чието причиняване е обществено неоправдано с оглед на защитения интерес. По такъв начин позволява и оправдава лишаването от живот на нападателя и тогава, когато тези вреди са в явно несъответствие с вредите, предотвратени чрез отблъскване на нападението. А това противоречи на обсъдените в решението конституционни текстове, признаващи правото на живот и изискващи гарантирането му от държавата", се казва в решението на КС от преди 15 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България