Пореден опит

СДС предлага закон за десетгодишна лустрация

СДС предлага закон за десетгодишна лустрация

СДС предлага законопроект, с който да се забрани на служителите и сътрудниците на бившата ДС да заемат през следващите 10 години ръководни постове в държавната и общинската администрация. Според лидера на партията Мартин Димитров проектът е написан така, че да не бъде отменен при евентуално сезиране на Конституционния съд (КС).

КС твърдо се противопоставя на всеки опит за въвеждане на каквито и да било ограничения пред щатните и нещатните сътрудници на репресивния апарат на комунистическата партия. Последният пример бе от ноември миналата година, когато съдът отмени промените в Закона за дипломатическата служба, които забраняваха на хората от ДС да заемат определени постове в системата на външното министерство. Целта бе да се отзоват посланиците, работили като агенти на режима преди 1989-та година.

Основният аргумент на съда бе, че негативната обществена оценка за дейността на тайните служби на тоталитарната държава не може да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани.

Законопроектът за временно въвеждане на ограничение за заемане на постове в държавната и общинската администрация беше представен в сряда от депутата от СДС Лъчезар Тошев.

В него се предвижда ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия. Те няма да могат да заемат ръководни служби във Висшия съдебен съвет, в министерствата на отбраната и на вътрешните работи, в съвременните служби за разузнаване, в БНБ, институцията на омбудсмана, както и в ръководните органи на НЕК и Българския енергиен холдинг.

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на предприятията с преобладаваща държавна собственост, обясни Тошев.

Мартин Димитров коментира, че едновременно с това СДС започват консултации с останалите политически сили за промяна на конституцията, която да позволи предприемането на лустрационни мерки.

В началото на тази година Румъния прие закон за лустрацията, а подобен законопроект се разглежда и в македонския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?