СДС предупреди за задаваща се политическа криза

СДС предупреди за задаваща се политическа криза

Ако промените в Закона за бюджета бъдат приети в този вид, има реалната опасност икономическата криза да се превърне в политическа, заяви във вторник депутатът от Синята коалиция и член на ръководството на СДС Цветан Костов. Той декларира, че десните в Народното събрание няма да подкрепят актуализацията на бюджета, която се предлага от правителството, ако между първо и второ четене не бъдат внесени определени корекции.

Подобни предупреждения отправиха съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов, след като миналата седмица двамата се срещнаха с премиера Бойко Борисов и с финансовия министър Симеон Дянков по предложения проект за бюджетна актуализация, а само преди ден бе проведена и втора среща. И Костов, и Димитров заявиха, че депутатите на коалицията ще подкрепят проекта само ако с него бъдат гарантирани заявените намерения за структурни реформи и бъдат оптимизирани набелязаните съкращения в публичната сфера.

Във вторник в отговор на въпрос на Mediapool какво точно има предвид с предупреждението за "политическа криза", Костов не обясни, а само посочи, че "това показва историята".

На този етап ГЕРБ се ползва с безкритичната подкрепа на "Атака", която гарантира на правителството необходимото парламентарно мнозинство от 121 депутати.

Основните критики на СДС са срещу орязването на разходите на Министерството на здравеопазването и спрелите реформи в сектора. Цветан Костов припомни, че на срещата на представители на Синята коалиция с премиера и с финансовия министър в понеделник е било поето обещанието редукцията на бюджета за здравеопазване да не се намали със 160 млн., а само със 106 млн. лв.

Очаква се до края на година да бъдат отделени с 26 млн. лева по-малко за лекарства от първоначално планираното, както и 115 млн. лева по-малко за диагностика и лечение. В същото време се запазват бюджетите на МВР и Министерството на отбраната, напомниха от СДС.

От партията отново призоваха правителството да започне дълго отлаганите реформи в здравеопазването. "В сегашния вид здравната система е опасна за здравето на хората. Няма Национална здравна стратегия, национална здравна карта и политически консенсус за провеждане на реформите. След тази актуализация на бюджета вместо да се повиши качеството, ще се задълбочи мизерията в болниците", каза Цветан Костов.

СДС настояват да не се режат парите за лекарства, а вместо тази мярка да се въведе ежемесечен публичен контрол за тяхното изразходване.

Настоява се още правителството на ГЕРБ да обясни за какво точно ще бъдат използвани 1.229 млрд. лева, които ще бъдат прехвърлени към фискалния резерв. В проекта за бюджет е записано единствено, че ще бъдат употребени за "неотложни разходи".

Цветан Костов добави, че в противен случай се стига отново до непрозрачните маниери от времето на тройната коалиция.

Зам.-председателят на СДС Румен Христов съобщи, че партията ще инициира дискусия за намаляване на броя на общините в България. Според него в сегашния си вид много малки общини нямат достатъчно пари и административен капацитет да се грижат за своите жители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?