СДС препоръча на ГЕРБ да помисли за окрупняване на министерства

Сегашното правителство няма смелостта да върне разходите на предишните им нива, заяви съпредседателят на “Синята коалиция“ Мартин Димитров пред БНР в неделя. Той даде за пример как през 2007 г. са харчени 22 млрд. лв. за всички разходи в бюджета, сега са над 27 млрд., което е целят проблема. Лидерът на СДС предупреди, че ако не се вземат мерки за свиване на тези разходи,“цената ще бъде много висока“.

“Синята коалиция“ иска независим преглед на цялата администрация и по подобие на Великобритания, Германия и дори Гърция и Румъния да се оцени ефективността на разходите на различните ведомства, стана ясно от думите на Димитров.

Според него такъв анализ ще покаже, че има агенции и служби с дублиращи се функции, че има регионални звена на министерства, които не са ефективни, и може да се направи много сериозно окрупняване вътре в самата администрация. Дори трябва да се помисли за окрупняване на министерства, смята Димитров.

Идеята за сливане на министерствата на земеделието и храните и на околната среда и водите вече бе изказана преди ден от лидера на “Атака“ Волен Сидеров, но бе отхвърлена като нерационална от екоминистъра Нона Караджова

Според Димитров група чуждестранни икономисти, които са правили същия одит в другите европейски държави, може да се поканят у нас и работата им да се плати със средства от оперативна програма “Административен капацитет“ или друга международна организация. Така щ есе избегнат обвинения в пристрастия към екипа, който ще изготви оценка за ефективността на държавната администрация, за да се ползва тя за оптимизацията на ведомствата.

Споделяне

Още по темата

Още от България