СДС препоръчва на Костов да съди ген. Кирил Радев за клевета

Твърдението на бившия шеф на НСБОП Кирил Радев, че Емил Димитров Макарона е финансирал кампании на СДС, а лично Иван Костов е прибирал парите е било обсъждано на днешното заседание на НИС на СДС.

"НИС не разполага с информация цитираното от Радев лице да е финансирало кампании", каза говорителят Николай Младенов. Според него най-логичната постъпка за подобна ситуация била Иван Костов, в качеството си на засегнато лице, да подаде жалба за клевета.

В предаването "Всяка неделя" Радев заяви, че Макарона е предал дипломатическо куфарче с неизвестна сума, което Костов заключил в касата си. Освен това той бил убеден, че Майкъл Чорни е бил заставен да направи дарението от 200 000 долара за фондация "Демокрация", преведени чрез кипърската фирма "Ромент трейдинг".

Младенов добави, че членовете на СДС не трябва да се влияят от подобен род нападки срещу партията, "защото те за нищо не са виновни".

Днес главният прокурор Никола Филчев отново заяви, че бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев е уволнен по разпореждане на експремиера Иван Костов, тъй като подчинената му служба го е уличила в закононарушение.

От думите на Филчев стана ясно, че всъщност Радев е изпълнил задача, възложена му от прокуратурата- "да провери един случай, при който министърът на финансите беше дал на свой приятел разрешение да търгува в безмитната зона", каза главния прокурор.

Според документа Костов в качеството си на финансов министър е подписал разрешение, с което приятелят му Веселин Балевски получава право за търговия чрез фирмата си "Б.Н.К". Години по-късно, вече като премиер Костов назначи Балевски за свой съветник в правителството и едва тогава прокуратурата започна проверка по случая.

"Тогава подчинен на ген. Радев - служител на МВР честно даде заключение, че министърът на финансите - тогава Иван Костов, е нарушил закона. Заради това нещо ген. Радев беше уволнен. Много трудно беше да работиш по един случай, в който беше намесен и тогавашният министър на вътрешните работи, по-късно вече председател на парламента Йордан Соколов", заяви днес Филчев по повод събитията от преди три години.

Запитан кое в крайна сметка е влошило отношенията му с бившия премиер Иван Костов, главният прокурор Никола Филчев отговори:

"Ние с чувства не работим - любов, страсти тука няма. Има спазване на закона и нарушаване на закона. Като нарушаваш закона прокуратурата ще ти търси отговорност - това е! ".

Филчев обаче заяви, че става дума само за нарушение на закона. Той отказа да се ангажира с мнение дали Костов е извършил престъпление или не.

"Не всяко нарушение на закона е престъпление, аз не искам да играя ролята на съд и нямам право да казвам, че някой е виновен, но имаше нарушение на закона", заяви главният прокурор.

Споделяне

Още от България