СДС: Преселението на администрация застрашава бюджетните приходи

Идеята трябва да е плод на среднощна игра на карти, заподозря Мартин Димитров, според Симеон Дянков само началото ще е трудно

СДС: Преселението на администрация застрашава бюджетните приходи

Изнасянето на част от държавната администрация извън София - особено на данъчната и митническата агенции, застрашава събирането на бюджетните приходи и има риск от увеличаване на дефицита, тъй като поне половин година ще има хаос около преместването им. Това предупреди от името на Синята коалиция съпредседателят ѝ и лидер на СДС Мартин Димитров.

Убедени сме, че идеята за преместване на част от администрацията се е появила при среднощна игра на карти, за което подозираме четирима души от правителството, коментира в парламента Димитров. Той определи обявената от премиера идея за разместване на част от държавната администрация като "меко казано нелепа, несериозна и неадекватна".

Единственият сигурен резултат, ако се реализира, ще бъде страшен хаос, смятат в Синята коалиция.

В началото ще е трудно, но дългосрочно плюсовете на такава регионална политика ще надвишават временните неудобства, заяви по-късно в отговор финансовият министър Симеон Дянков. Той обясни още, че ще отстоява тази идея. Мислим как да се компенсират служителите заради това преместване, добави вицепремиерът.

Откажете се от тези идея, преди гражданите повече от шест месеца да не могат да намерят къде да бъдат обслужени, преди да стане много по-лошо, призова лидерът на СДС управляващите.

"Ако замълчите - което е най-лесното в политиката, събирането на данъци ще стане мисия невъзможна, посочиха от Синята коалиция", обърна се Димитров към мнозинството в парламента.

Според него подобни действия ще имат висока политическа цена, защото някой все пак ще трябва да е отговорен. И този път няма как да са последните 20 години, няма как да е хан Аспарух, няма как всички оправдания, които чуваме, да важат и този път, обяви Димитров. Този път не правете голяма грешка, призова той ГЕРБ.

Ако местоположението на данъчната администрация бъде променено сега, поне половин година тя няма да бъде оперативна, смятат сините. В момента събираме данъците, има огромен риск от нарастване на дефицита и в тази сложна ситуация данъчните няма да бъдат в София, а ще ги пратим някъде другаде заедно с митниците, коментира Мартин Димитров.

Вместо административна реформа, което означава подобряване на капацитета, какво ни казва правителството - ако една агенция не си е вършила работата в София, след като я преместим в Русе, Пловдив, Кърджали - ще работи по-добре. Това е по детски наивно, смята съпредседателят на Синята коалиция. Подобни мерки създават медиен интерес и Борисов ще обяснява поне две седмици как това ще стане и ще има едва ли не наддаване къде да отиде новата данъчна администрация, допълни той. Подобна стъпка няма място в сложната икономическа ситуация, в която се намира България, и е по-добре тя да бъде изоставена навреме, смята Димитров.

Лидерът на СДС обясни, че по-добрият вариант е въвеждането на електронно правителство, което е обещавано на два пъти от премиера Бойко Борисов. "Това означава от компютъра вкъщи, от разстояние да можеш да получаваш административни услуги. Това е модерна Европа, това прави Естония, която българското правителство дава за пример", коментира Димитров. Според него и сега поставеният от правителството срок от август 2012 г. за задействане на е-правителството няма да бъдат спазени, защото и премиерът, и министрите говорят само за магистрали. Електронното правителство изпадна зад борда, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България