СДС прие ДРОМ и БЗНС-обединен в коалицията ОДС

Движението за равнопоставен обществен модел (ДРОМ) с председател Илия Илиев и БЗНС-обединен стават част от предизборната коалиция ОДС, съобщи лидерът на СДС Надежда Михайлова във вторник след заседание на Националния съвет на партията. Споразумението с двете формации е постигнато късно в понеделник, допълни Михайлова. По неофициална информация новоприсъединилите се организации ще получат по едно избираемо депутатско място, но не на водачи в листите.

Във вторник Националният съвет на синята партия е одобрил състава на коалицията ОДС, в която освен новите участници, влизат Демократическата партия и Движение "Гергьовден". Решението е било взето със 102 гласа "за" и един "въздържал се", уточни Надежда Михайлова. Текстът не е бил подкрепен само от депутата Йордан Бакалов.

Михайлова декларира, че коалицията ОДС си поставя за цел след разговори с другите десни партии в България да постигне изборен резултат, достатъчен за формиране на правителство. Според текста на коалиционното споразумение, СДС е партията, която в този случай ще излъчи министър-председател.

Лидерът на Гергьовден Любен Дилов - син уточни, че освен обща програма и ангажимент за съставяне на общ кабинет, коалицията предвижда общ национален предизборен щаб, който ще одобрява листите с кандидатите за народни представители. След като отделните партии в коалицията номинират своите кандидати за депутати, всички ще минат през на-важното сито - общия предизборен щаб, допълни Дилов-син. Той обясни, че коалицията ще се стреми да спечели възможно най-много гласове в отделните райони и на този принцип ще се определят водачите на листи.

Другата дясна коалиция, на ССД, ВМРО БЗНС - НС, наскоро предложи на ОДС разговори за предизборно и следизборно сътрудничество.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?