СДС притеснени, че изборите за президент може да изпреварят евродоклада

СДС алармира, че решаващият доклад на Европейската комисия (ЕК) за готовността на България и Румъния да се присъединят към ЕС може да бъде забавен с един месец до 25 октомври, а в същото време управляващите у нас планират изборите за президент да се проведат преди тази дата.

Във вторник, след заседанието на партийното ръководство, членът на НИС на СДС Елеонора Николова представи като “почти 100 процента” сигурна новината за отлагането на евродоклада. Информацията обаче бе отхвърлена от Министерството на европейските въпроси, откъдето заявиха пред Mediapool, че за пръв път чуват подобно нещо.

“Първанов направи честване на ангарията и безплатния труд

СДС излезе с официална позиция срещу честванията на 60-годишнината на бригадирското движение в България, в които активно участие взе и президента Георги Първанов. “Когато страната е на прага на членството си в ЕС, да се правят чествания на ангарията, защото това не беше движение, а беше задължително да се ходи на бригада, е проява на изключително лош вкус. Целта бе командирите на бригадите да си направят чествания сами на себе си”, заяви във вторник членът на НИС на СДС Красимир Каменов.

още

Потърсен от Mediapool, евронаблюдателят от ОДС Мартин Димитров също не можа да потвърди подобна информация. Колегата му от БСП Евгени Кирилов заяви, че заради спазване на административната и бюджетната процедура на ЕС, докладът ще бъде публикуван в края на септември или началото на октомври, както бе предварително обявено и че дори има натиск за още по-ранна дата.

След като в мониторинговия си доклад на 16 май ЕК отложи решението си за членството на България и Румъния от 1 януари 2007 г., възникнаха опасения, че ако следващият доклад бъде публикуван в средата или в края на октомври, има риск от забавяне на ратификациите на договорите им във Франция и Германия. Това бе една от основните причини докладът да излезе на 26 септември.

Според Елеонора Николова обаче има ново развитие на ситуацията и документът ще бъде забавен с един месец, за да се даде възможност “да свършим повече неща от тези, записани в екшън плана.”

СДС свързаха това хипотетично, засега, събитие, с възможността президентските избори да се проведат на първата възможна по закон дата – 22 октомври. За това спомена преди време вътрешният министър Румен Петков.

“Целта е изборите да се проведат преди публикуването на доклада”, заяви Елеонора Николова.

По думите ѝ искането на СДС е българските гражданите да свържат избирането на президент с резултатите на коалиционното управление.

Тя обясни, че ако изборите са на 22 октомври, “към 2 септември ние ще трябва да регистрираме партии, а към 18 септември да бъдат регистрирани кандидатите за президент, което не е в полза на останалите кандидати с изключение на Първанов.”

Според СДС ако се приеме тази дата, правилата ще бъдат променени от една партия с цел да бъде скрит от избирателите доклада на ЕК, който “ще предопредели избора на хората”.

Николова определи като най-добри дати за провеждането на изборите 15 или 22 ноември.

Към днешна дата нито една партия не е обявила официално кандидат – президента си, а преговорите между десните партии, сред които и СДС, са стигнали до “задънена улица”, по думите на лидера Петър Стоянов. За момента е сигурно участието само на настоящия държавен глава Георги Първанов, който обаче още не е обявил това официално.

Споделяне

Още по темата

Още от България