СДС призова Плевнелиев да заеме позиция за полицейското насилие

Първият тест за президента Росен Плевнелиев е да реагира и да изрази позицията си по отношение на полицейското насилие, призова лидерът на СДС Мартин Димитров във вторник след заседанието на Националния изпълнителен съвет на партията. Според него Плевнелиев има пряко отношение към националната сигурност и не може да не реагира на "полицейския произвол".

"Крайно време е той да даде своята оценка за битите хора през уикенда в София без всякакво основание. Бяха хванати пет кутии контрабандни цигари, къде е позицията на Плевнелиев по този въпрос - не ги забелязва или смята, че може избирателно да коментира какво се случва", коментира лидерът на СДС.

Той предложи услугите си на полицията като им организира обиколка из софийските пазари, за да им покаже къде могат да открият значително повече контрабанда от въпросните 5 кутии в дома на семейство Начева.

"Пожелаваме на Плевнелиев да бъде независим, отговорен и разумен президент, има правото на своите 100 дни, в които да не позволява критични бележки, но като президент, който има пряко отношение към националната сигурност, не може да не реагира на полицейския произвол. Ако позволим този полицейски произвол, нещата започват да излизат извън контрол", заяви Димитров, който преди ден в отворено писмо за пореден път поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Във вторник СДС поиска и оставката на председателя на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Причината са предлагани от Министерския съвет промени в Закона за обществените поръчки, с които се променя редът за проучване на преписките по закона. Проучването вече няма да се извършва от членове на комисията, а от служители от администрацията, назначени със заповед на председателя на комисията.

СДС смята, че по този начин с благословията на ГЕРБ и "задкулисно споразумение с тройната коалиция", назначила Николов, председателят на КЗК ще получи пълната власт да
разпределя преписките по обжалването, като може да ги възложи дори на един единствен експерт.

"Така той получава повече власт дори от премиера, ресорните министри", обясни Мартин Димитров.

СДС призова още Българската православна църква "да намери начин" и да се освободи от агентите на Държавна сигурност в редиците ѝ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?