СДС призова решението за АЕЦ "Белене" да се вземе след публична дискусия

СДС призова решението за АЕЦ "Белене" да се вземе след публична дискусия

Изслушване на премиера Бойко Борисов по стоежа на АЕЦ "белене" още през тази седмица, тъй като до крайното решение за съдбата на проекта остават само 18 дни, поиска Съюзът на демократичните сили (СДС). Партията настоява още правителственото решение да бъде взето след широка публична дискусия в парламента и след запознаване на народните представители с резултатите от анализа на консултанта по ядрения проект – британската банка HSBC.

Според СДС има три варианта за решение - окончателно подписване на договора, отказ или поредното удължаване на срока за вземане на решение, каза на пресконференция след редовното заседание на Националния изпълнителен съвет на партията нейният председател Мартин Димитров.

Възможността за удължаване на срока за взимане на крайното решение, който изтича на 31 март 2012 г. съгласно последното допълнително споразумение по строежа на АЕЦ "Белене" с руската компания изпълнител "Атомстройекпорт" (АСЕ), бе допусната в началото на февруари от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

За сините най-добрият вариант е спиране на ядрения проект, а реакторът за централата, който страната ни вече е изплатила на 60 процента, да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй". Ако това не е възможно, оборудването да бъде продадено предлагат от СДС.

Ако ГЕРБ подпише за изграждането на АЕЦ "Белене", ще ги обвиним в национално предателство, заяви Мартин Димитров.

Той обвини още управляващата партия, че се държи като Тройната коалиция - взема решенията тайно, непрозрачно. Димитров обясни, че правителството вече е получило предварителния доклад на банката HSBC, която трябва да прецени каква е цената за построяването на централата, на каква цена ще е произведената в нея електроенергия и кои са възможните ѝ пазари. консултантът също така трябва да прецени как да разпредели дяловото участие в бъдещата компания инвеститор и оператор на централата, както и да се опита да привлече чужди участници в проекта.

Според подписания през ноември 2010 г. меморандум за проектната компания за АЕЦ "Белене" 51 на сто трябва да са на "Националната електрическа компания", финландската "Фортум” и френската "Алтран Техноложис” получават по един процент с опция финландският дял да стигне 25 на сто, а руската "Росатом", която е собственик на АСЕ – останалия за разпределяне дял. Наскоро руснаците убедиха Сърбия да се включи в проекта, но още не е ясно дали това наистина ще стане и с каква инвестиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?