СДС против агенцията за трафика в София

СДС не смята, че създаването на агенция за трафика в София, каквато лансира кметът Бойко Борисов, ще реши проблема с придвижването в столицата. Сините настояват да се инвестира в обществения транспорт – идея, която бе залегнала в програмата на десния кандидат –кмет Мартин Заимов.

Позицията на СДС е, че колкото повече се разширяват улиците в столицата, толкова повече ще расте броят на колите. Необходимо е да се повиши нивото и качеството на обществения транспорт като бъдат създавани и алтернативни форми на транспорт.

Според партията и нейните общински съветници метрото няма да реши кризата с трафика, защото то ще поема само 10% от всичките 800 млн. пътници на година в София.

С нашите предложения за трафика, ние искаме да помогнем на Бойко Борисов, защото “ще го предпазим от грешка, заради която програмата на ГЕРБ ще се провали след 4 години и няма да се реши проблемът, като през това време ще се харчат излишно парите на гражданите”, заяви на пресконференция във вторник лидерът на СДС Пламен Юруков.


“Доказано е че, парите, които се инвестират в обществен транспорт, са два пъти по-малко от парите, които се инвестират за поддържане на инфраструктурата, която се разрушава от много автомобили”, допълни той.

Приемаме, че София е в криза и е нужно да се изготви програма за управление на града в криза. СДС е готов да помогне за това на кмета Бойко Борисов, каза Юруков. Той обеща да изпрати на Борисов програмата  на СДС за справяне с трафика.

Малко след като бе преизбран за втори мандат, Бойко Борисов се срещна с вътрешния министър Румен Петков и двамата се разбраха за създаването на агенция за трафика.

Не сме се отказали да управляваме заедно с ГЕРБ в Столичен общински съвет (СОС), но никога не сме имали за цел задължително да заемаме постове в СОС, заяви Пламен Юруков. Той добави, че общинските съветници на СДС са в СОС преди всичко, за да работят по програмата, с която са избрани на изборите.

“Още първия ден след изборите казахме, че ние не се стремим да заемаме председателски места в СОС, а и не са отправяни такива предложения директно към председателя на партията. Беше ни заявено само, че има възможност за това, но не са се водили никакви преговори по въпроса", заяви бившият председател на СОС Владимир Кисьов. По-рано Борисов каза, че предложил на Кисьов да запази поста си, като така се съхрани “балансът” в общинското управление.

“Партия ГЕРБ биха могли да ни поканят на среща, където тези неща могат да се осъдят, а не по телефона или с SMS-и да се правят предложенията”, коментира Пламен Юруков.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?