СДС разпраща писма за “недоразумението” с ЕНП

СДС разпраща писма за “недоразумението” с ЕНП

Ръководството на СДС ще изпраща писма до централите на всички партии членки на Европейската народна партия (ЕНП), в което посочва, че решението на председателския съвет на ЕНП за изключването на СДС е “недоразумение”.

През май ЕНП ще реши дали да остави СДС в редиците си, след като преди седмица Петър Стоянов и формацията му станаха учредители на новата партия Движение за европейски реформи, чийто учредители са британските и чешките консерватори.

Във вторник Петър Стоянов изказа убеждението си, че няма как ръководената от него партия да бъде изключена от ЕНП.

Той изрази “изключително разочарование” от ДСБ, БЗНС-НС и ДП – трите български партии от ЕНП, които отказаха да подкрепят СДС в спора с ЕНП и казаха, че ще формират мнението си по-късно. Според трите партии ходът на Стоянов е политически гаф и той не се е съобразил с правилата на ЕНП, които не позволяват членство и в други формации. Главният секретар на земеделците Анастасия Мозер дори заяви, че председателят на СДС трябва да подаде оставка.

Идеята на СДС беше да остане като крило в ЕНП и в същото време да е част от Движението за европейски реформи, което планира да създаде и своя нова фракция в Европарламента. 

От “Раковски” 134” обявиха, че ако българската десницата е проявила съпричастност в този казус, е щяла да заслужи много по-голямо уважение в Европа.

“Ако не са проявили искрена съпричастност, то поне да бяха проявили любопитство и да бяха ми попитали защо ЕНП са взели това решение”, каза Петър Стоянов.

Той призна, че неговата партия не е консултирала с ръководството на ЕНП влизането си в новата партия.

Националният съвет на СДС също не е бил уведомен. По повод настояването на Надежда Михайлова за извънредно свикване на съвета, който да обсъди кризата с поисканото изключване от ЕНП, Стоянов каза, че такъв няма да има. Следващият редовен Национален съвет е през април, месец преди изборите за Европарламент, и едва ли членовете на съвета ще си позволят по-сериозни критики към Стоянов, който е и водач на синята листа.

Стоянов смята, че е действал по “абсолютно допустим начин”, тъй като публично е обявил намерението на СДС да се присъедини към формацията на консерваторите “с някои условия” и с изричната уговорка, че СДС няма да напуска ЕНП.

Въпросните условия са, че за разлика от консерваторите не се подкрепя премахването на земеделските субсидии, подкрепя се общата европейска конституция и СДС няма намерение да напуска ЕНП.

Стоянов не даде категоричен отговор на въпроса защо СДС се присъединява към едно консерваторско политическо движение, без да споделя част от основните му тези.

Споделяне

Още по темата

Още от България