СДС с идея партийните бюлетини да тръгват от №100

Идеята е да се избегне феноменът 15/15 при смесване на преференциите

Снимка: БГНЕС (архив)

Номерацията на партийните бюлетини да тръгва от 100, за да се предотврати объркването на избирателите при ползването на преференция за личност, което доведе до прословутия избор на Момчил Неков за евродепутат от листата на БСП. Това предложи СДС на Централната избирателна комисия в четвъртък.

Неков бе на 15-то място в листа на социалистите за последните европейски избори. Самата БСП бе с номер 15 на бюлетината и значителна част от гласуващите преференциално за партията автоматично бяха маркирали и преференциалното си гласуване за Неков. Така неизвестният дотогава член на БСП успя да изпревари по гласове и Сергей Станишев.

Малко по-късно учителката Ана Баркова успя по същия начин да стане депутат от листата на "България без цензура". И двамата отказаха да се оттеглят.

Затова СДС предлага партийната номерация да започва от число, по-голямо от максималния брой съветници в най-дългата общинска листа – софийската. Тъй като номерацията на съветниците в най-дългата листа е от 1 до 61, номерацията на партиите да започва от 100 нагоре, искат сините.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?